27.3.08

Bäst och Pest

Jag har blivit utmanad av Anja i bloggen Anjas Hill! Hon vill att jag ska visa vad jag tycker är BÄST i mitt hem och också det som är PEST...
Det kändes lite svårt måste jag erkänna. För fem månader sedan flyttade vi till en möblerad tjänstebostad i en annan del av världen än där vi annars är bosatta. Vi har väldigt få personliga tillhörigheter med oss eftersom vi är tillbaka i Sverige efter ett år...så var planerna när vi flyttade iallafall. Vårt gamla hus i Sverige har vi kvar, se bild i högra spalten.
Vi kom till Belo Horizonte i oktober 2007 och här är huset där vi bor:

Ett 16 våningar högt hus som ligger mycket centralt i stan i en lugn och fin stadsdel som heter Lourdes. Huset är ganska nybyggt och mycket fräscht. Lägenheten som vi bor i ligger på 13:e våningen. Ljus och fin med vita väggar överallt och ljusgrått kakelgolv. Två duschrum i vit mosaik och en gästtoalett.
Det allra BÄSTA med den är balkongen som är min "trädgård" för närvarande. Den jag har i Sverige ligger mer eller mindre i träda och är mycket saknad...
Balkongen använder vi flitigt, här är ju så varmt att man kan sitta ute året runt, dygnet runt. Åtminstone är det vad jag tror, vi har inte upplevt vintern här ännu.
Jag har en liten kruka med timjan, slätbladig persilja, rödbladig basilika och citronmeliss. En chiliplanta och en lavendel för den goda doftens skull. Några lite större växter har vi också skaffat för att få lite mindre insyn från grannhuset, en bambu, en palm och en benjaminficus som vi hoppas ska växa rekordfort så att de döljer oss helt. Här är tomtmarken mycket dyrbar och därför byggs husen på höjden och tätt,tätt.


Det näst BÄSTA med min utemiljö är ju såklart poolen men den har jag visat på bild tidigare. Det som jag tycker är PEST med utemiljön är trafikbullret och den smutsiga luften. Visst märks det att man bor i en 2,3 miljonersstad...med intensiv bil- och motorcykeltrafik.

Det som är BÄST inne är bänkskivorna i köket som är av sten. Jag har bara haft rostfria eller trä tidigare och de här är JÄTTEBRA! Hur praktiska som helst. De kanske inte är den snyggaste varianten men jag skulle bra gärna vilja bänkskivor av sten i mitt svenska kök så småningom.Fast det allra BÄSTA och mest utnyttjade platsen i lägenheten är min tillfälliga arbetsplats vid vår fulaste möbelgrupp som alltså är både BÄST och PEST. Jag har aldrig gillat glasbord och här har vi två!! Alla möbler är mörkt bruna och soffan är svart. Det stämmer inte alls med min smak, jag gillar ljusa träslag och naturfärger. Det är väl tur att man blir hemmablind efter ett tag.
Men vad gjorde jag utan min dator, lite musik, färger och penslar och några språkkurser...Här ringer jag till mina barn i Sverige, redigerar mina foton och terroriserar släkt och vänner med mail och så bloggar jag förstås.
Nu väntar jag bara på att mitt arbetsbord, som är beställt från ett snickeri, ska dyka upp vilken dag som helst. Det blir lite ljusare brunt och med en ljus marmorskiva. Till ungefär samma pris som att köpa ett färdigt skrivbord i någon möbelaffär! Då ska arbetsplatsen få flytta in i gästrummet och jag kan ha det hur stökigt som helst.


Mera PEST inomhus är det rätt snygga, men ack så opraktiska golv som vi har i hela lägenheten. Ljusgrå högblanka kakelplattor, gissa hur ofta man får städa det...Nej, det är verkligen inget jag rekommenderar.

I min tur vill jag då utmana dessa fem:
Rajson, Katarina på Rosor och Ris, Britt-Marie på Ging & Malée, Ninnie och Träskpaddan på Livet i träsket

Absolut frivilligt! Men om du antar utmaningen så gäller tre regler:

Länka tillbaka till mig. Berätta vad som är BÄST och vad som är PEST i ditt hem och din ev. trädgård. Och utmana slutligen fem nya personer...

14 kommentarer:

Anja sa...

En helt fantastisk "redogörelse". Tack snälla Ninni! Mycket trevligT att få inblick i ditt hem långt härifrån!
Ang. det där med golv så antar jag att folk som har råd att bo som du gör ofta har hemhjälp som får "polera" golvet i tid och otid, eller kanske har jag helt fel.
Roligt att du ville ta dig tid och göra detta.

mvh, Anja

Annika Christensen sa...

Jag ser skillnaderna på sättet att bo men inte pesten. Fast det är kanske så, borta bra men hemma bäst.
Avgaser är ju inte kul förstås.
orkar du vänta på knopp-svar? Det är inte många som har gissat - bara du och det var ju snällt.
Tänkte på dig idag när jag v ar på Sofiero och gick i rododendron svackan, det var som i Brazilen fast alla blommorna hade frusit i natt.
Du är väldigt skicklig med kameran.
Annika

Ninni sa...

Anja, du har ju helt rätt...här har man hemhjälpar och barnflickor i grannskapet. Jag skulle tro att jag är ensam om att städa själv. Men det gäller ju dem som har råd, de allra flesta här i landet har ju inte det...Skillnaderna är stora!
Annika - jag klarar av att vänta, ingen fara.

rajson sa...

Vad trevligt att se hur du bor långt där borta i världen!Vilket häftigt hus.Kan tänka mig att skillnaderna är enorma mellan de som har det bra och t.ex mitt lilla fadder barns boende!
Vist kan jag hänga på din utmaning.Tar det imorgon.(Kom precis hem från en snabb tripp till Göteborg-stora dottern spelade kvalmatch till elitserien i handboll.Vinst mot Boden)

Anonym sa...

Ja jösses - och jag som inte ens vill bo mitt i stan i lilla Umeå *s'

Katarina i Kullavik sa...

Jag antar också utmaningen - får tänka till lilte och återkommer.
Ha en bra h elg - det var intressasnta bilder från ditt hem!
Kram Katarina

Marlene sa...

Usch vad högt... verkar supermodernt ditt tilfälliga hem, balkongen gillade jag men inte om den ligger för högt upp. Jag vill bo nära marken.
I grekland gilar jag dom där stengolven på sommaen, det blir liksom svalare, och bor man i eget hus är de lätta att svabba av tycker jag

Anneli sa...

Hejsan!
Har precis hittat din blogg och ville bara säga vilka vackra bilder du har!! Underbar miljö så klart och du fångar det jättefint! Får jag fråga vad du har för kamera?

Jag önskar dig en trevlig helg!

Ninni sa...

-¤-rayson och katarina - jag fram emot era skildringar av bäst & pest
-¤-Fru A - nej det är väl tur att vi är olika:) Jag ser det som ett äventyr som jag har fått chansen att vara med om. Staden där jag annars bor (i Sverige) har väl sisådär en hundradels så många innevånare...
-¤-marlene - ja det är precis så, skulpturer i plexiglas och häftiga stolar nere i entrén. Jag är också en som trivs bäst på marken och helst i eget hus. Men jag måste säga att jag trivs otroligt bra i denna lägenhet så nära himlen:) Det har sina fördelar att bo i en modern lägenhet också.
-¤- Anneli - tack o tack, roligt att du tycker om mina bilder...jag har en Nikon D40 och en gammal Fuji Finepix 5000. Jag tycker mycket om båda två.

Randi sa...

Vilket läckert hus och häftig bild!
Ska man bara bo på platsen en begränsad tid så är det ju toppen att få en lägenhet, som har allt. Man kan ju alltid piffa till den med lite egna saker också. Jag tycker det verkar som om du har mest BÄST - förutom avgaserna förstås.
Kram Randi

Annika Christensen sa...

Nu har du svaret på knopparna.
Jag hade också tagit den utmaningen utan tvekan.
Blir lite avundsjuk om man får vara det?Vacket vackert har du det iallfall.
Vad jobbar du med? Det står kanske i bloggen för jag har ju inte läste allt från början.
annika

Fundera grönt sa...

Fin blogg & fina bilder! Hittade just hit via någon annan blogg :) Kommer tillbaks!

Ninnie sa...

Roligt och intressant att se och läsa om ditt hem i annan del av världen! Det verkar vara väldigt modernt och fräscht. Ditt svenska hem ser ut att vara väldigt annorlunda!? Jag kan förstå att du saknar en trädgård där du bor nu.

Antar förstås din utmaning!

Livet i träsket sa...

Jag antar såklart utmaningen och tackar för den. !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...