16.5.08

Mangostan

Mangostan - Garcinia mangostana - kallas också frukternas drottning. Smakar som en blandning av jordgubbar, vindruvor, aprikos, apelsin, ananas och persika(!) enligt en artikel jag läst. Det är svårt att definiera smaken, men den smakar sött-syrligt och mycket gott!
Det är det vita köttet man äter, det är saftigt och mjukt och kan innehålla ganska stora kärnor. Det tjocka skalet har använts som botemedel mot en hel rad sjukdomar, bla. malaria, dysenteri, diarré, eksem, psoriasis och feber. Mangostan växer i regnskogen och är svår att odla i plantager. Från det att man planterat trädet tar det 10-15 år innan man kan skörda de första frukterna.

12 kommentarer:

Sandra / Vit design sa...

Wow, vilken läcker frukt. Den lät riktigt god. Kram Sandra

gitsie sa...

Det där såg riktigt intressant ut ju. =)

Om hundar aldrig fryser när de badar....jo det finns de hundar som absolut inte hoppar i vattnet om det inte är riktigt varmt. Däremot labrador har en vattenavvisande päls och de är avlade för att kunna jobba i vatten oavsett årstid så just den rasen har inga problem att kasta sej i oavsett temperatur. =)

Kram

pudelflicka sa...

Vilken spännande frukt ! Häftig !
Kram Hedvig

Anonym sa...

Det är en frukt man får äta med andakt då :D

Helena/Bildbloggerian sa...

Vad roligt att få en liten fruktlektion :) Jag hade aldrig hört talas om den här frukten, men den låter ju väldigt god! Och bilderna är som vanligt mycket fina, den tredje var läcker där man ser både det tomma skalet och en del med frukten kvar.

Anna Stilla sa...

Tänk att det finns så många frukter! En del kommer jag nog aldrig att få möjligheten att smaka. Så synd...

Du frågade mig efter min utrustning. Jag använder Pentax K10D tillsammans med Tamron 90/2,8. Det är ett macroobjektiv. Jag har även ett zoom: Tamron 18-200/ 3,5-6,3

Kram
Anna

Anja sa...

Det vattnas i munnen!Fantastiskt roligt när du berättar om saker som jag inte kan!

mvh, Anja

Katarina i Kullavik sa...

Tänk vad man lär sig när man bloggar! Mangostan hade jag aldrig ens hört talas om - nu vet jag en hel del, tack vare dej!
/Katarina

Mors Deka sa...

Har aldrig hört talas om. Alltid lär man sig nåt nytt. Tack för det! Får kanske nytta av det i nåt korsord eller frågesport i framtiden. Riktigt kul frukt. KRAMEN!

Della sa...

Vilken frukt, så vacker! Jag har aldrig smakar den, men nu har du gjort mig nyfiken.

Erik sa...

Verkligen spännande frukt! Kul information. Vilken väntan... förstår att få är intresserade av att odla. Men spännande, om den är så smakrik.
Måste kolla i saluhallarna i stan, vill gärna smaka :-)

Evelyn, i hemmet sa...

Kan inte ens tänka mig hur den blandningen kan tänkas smaka :)
Den ser väldigt intressant ut!
Kram, kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...