29.5.08

MAP - Museu de Arte, Pampulha

Jag fortsätter att visa lite bilder från vårt museibesök i söndags men nu bilder på själva byggnaden. Den ritades av den världsberömda arkitekten Oscar Niemayer som också ritat Brasiliens huvudstad Brasilia. Han arbetar fortfarande, 101 år i år!!
Huset byggdes på 1940-talet för att vara ett kasino men används idag som ett konstmuseeum. Det känns förvånansvärt modernt. Mycket glas, betong och rostfritt. Det är stora glasade partier ut mot sjön och mot entren.
Men andra fina material har använts; marmor från Argentina och Italien till golv, gultonade spegelglas från Belgien till en hel spegelvägg och alabaster som väggbeklädnad. Och så blå-vitt kakel som jag antar kommer från Portugal.

Entresidan.
Parken framför och runt huset är skapad av den brasilianske trädgårdsdesignern och konstnären Roberto Burle Marx som också han är världberömd. Han har bland annat gjort en fyra kilometer lång mosaik på Copacabana i Rio de Janeiro. Länk till Wikipedia här om någon är mera intresserad av honom.


Trappan klädd med alabaster på både insidan och utsidan. Rostfritt ovanpå som ledstång.

Den gultonade spegelväggen längst bort i bild. Pelare i rostfritt.

Den runda "baksidan" som vetter ner mot sjön, i bottenvåningen ligger det lilla caféet.
Hela den övre runda delen av byggnaden är invändigt klädd med trä. Men där var för mörkt för att kunna fotografera tyvärr.

Härliga runda former. Ja, det är ampellilja i planteringen...


En säregen växt utanför entren som jag inte hittar namnet på. Det som ser ut som torra pinnar gissar jag är luftrötter. Den ser ut lite av en Yuccapalm uppåt. Någon kanske vet?

Det vackra blå-vita kaklet sitter på utsidan av huset.
Till helgen blir det kanske ett nytt museibesök om vår gäst samtycker, den här gången till ett museum några mil söder om Belo Horizonte. Och med en stor park som är designad av Burle Marx. Med all säkerhet blir det lite bilder därifrån så småningom.

9 kommentarer:

Evelyn, i hemmet sa...

Oj, inte alla som är i skick i den åldern!
Riktigt fin byggnad!
Kram, kram!

pudelflicka sa...

Vacker byggnad. Passar perfekt för konst.
Hoppas du får en skön helg.
Vi ska på studentuppvaktning i dag och i morgon. Perfekt väder för det här i Stockholm.
Kram Hedvig

Johanna sa...

Vilka underbara bilder du visar! Ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Ser ut som att ni har hur fina och trevliga utflyktsmål som helst!

Anonym sa...

Å, längtar att få resa utomlands när jag ser dina fina bilder. Härligt med de olika materialen tillsammans. Vilken 101-åring!En fin dag önskar jag dig!

rajson sa...

Vackra bilder från en vacker plats!
Kan du skicka hie en liten.liten skur!
Har haft en ljuvlig dag så långt!
Lite grillning hos goda vänner i kväll,bättre och mer svenskt kan det inte bli.
Ha en fortsatt skön dag!
Kramar!

Karin A sa...

Det var inte dåligt att vara 101 år och fortfarande vara aktiv som arkitekt. Ljuset verkar vara härligt, inte konstigt med tanke på det glasade partierna. Föll för kaklet! Vackra bilder...

Trevlig helg! Kram Karin

Ninnie sa...

Fina bilder, skulle inte ha något emot att besöka det museet! Synd att det är så långt dit, men jag har ju fått se en glimt iallafall!

Erik sa...

Arkitektur är härligt! Ibland, som här när din fina text beledsagar bilderna, blir det nästan som om jag själv sett allt.
Verkar vara ett fint museum. Kul!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...