18.5.08

Veiniöun IVDen rosaröda äppelblomman som jag visade i förra inlägget blev så småningom ett äpple. Äpplets namn är Veiniöun IV. Sorten kommer från Estland och förädlades fram på 1950-talet av klematisexperten Uuno Kivistik. Frukten är medelstor till stor, nästan helröd och det är ett höstäpple. Det speciella är att också fruktköttet är helrött! Enligt försäljarens hemsida (Blomqvists Plantskola i Lepplax, Finland) är det en mycket ovanlig sort!
Vårt träd bar frukt första gången 2007 och då hade vi haft det i tre år. Vi fick två äpplen och de var saftiga med ganska syrlig smak. Ett äpple helt i min smak. Inte bara äpplena har ett ovanligt utseende, hela trädets färg är mörkt rödbrun och blommorna är rosa-röda. Tänk äppelmos gjort av dessa äpplen...

16 kommentarer:

pudelflicka sa...

Vilket vackert och dekorativt äpple. Undrar om det smakar lika sött och gott som det ser ut !
Kram Hedvig

Tjohalia sa...

Vilket läckert äpple! Kram Sandra

Anonym sa...

Smakar äpplena lika gott som de ser ut att vara då?

Ninni sa...

Det glömde jag skriva...det viktigaste:) I min smak väldigt goda,saftiga och syrliga...man kanske kan tänka sig något åt Granny Smith, det importerade gröna äpplet.
Nu fick vi ju bara två äpplen och det är svårt att säga hur de hade smakat om vi låtit dem hänga kvar en vecka till. Kanske hade de varit mycket mjukare och sötare då...I höst hinner vi inte heller smaka dem, om det blir några i år förstås.

Tjohalia sa...

Tack så mycket för din röst! Det ska bli spännande att se hur det går, kram Sandra

Anonym sa...

Hej Ninni! Vet inte om det blev något av min förra kommentar. Prövar igen...Så många fina inlägg och vackra bilder sedan jag var inne här sist. Har haft några dagar bloggledigt. :) Vilken fantastisk blomma på äppleträdet och äpplet själv ser ju helt fantastiskt ut! Mums! Inte visste jag att Kivistik även förädlade äpplen men jag är inte direkt förvånad. Klematis har jag beställt därifrån två gånger men ännu har inte så många blommat. Får återkomma med en rapport i sommar. Ha en skön vecka! Kram Karin

Rajson sa...

Vilken härlig frukt!
Vi har funderat på att plantera ett nytt äppelträd, denna kanske skulle vara en trevlig variant!
Ger den frukt i Gästrikland bör den väl trivas söder om Vänern!

Ninnie sa...

Det var verkligen ett ovanligt äpple! Det ser faktiskt gott ut, och jag - som älskar hemkokt äpplemos - blir ju förstås nyfiken på hur det moset skulle bli till färgen, rosa?

Anonym sa...

Hittade hit via din kommentar hos Anna Stilla, du håller visst med mig om snapsarna!
Vilken fin blogg du har, här kan man njuta av fantastiska bilder!
Ha det fint därborta!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Vilket häftigt äpple! Jag har aldrig sett något liknande och trodde när jag först såg bilderna att det var en frukt från Brasilien igen :) Men sen läste jag texten och såg att det var från gamla Svedala =)

Anna Stilla sa...

Helloj!

Jag har aldig sett ett äpple som har så rött fruktkött. Det ser jätteläckert ut.

Kram
Anna

Nässelblom och choklad sa...

Konstigt att min äppelkommentar försvann. Jag tycker att äpplet ser helt underbart ut, vilken fantastisk färg! Verkar vara goda också. Det skulle till och med kunna vara en sort som tål lite kyligare klimat. Men vilket namn, omöjligt att komma ihåg. Har inte tittat in på ett tag och har missat så många fina bilder. Gillar dem under temat jord alldeles extra mycket. Färgskalan är så härlig! Nu har jag lagt till dig på min länklista, så nu blir det lättare att titta in hos dig. Kram.

Anonym sa...

Har aldrig sett nåt liknande. Läckert!
Kram, kram!

Anonym sa...

vilket häftigt äpple!
visste inte att det fanns :)

Anonym sa...

Vilket vackert äpple!

Anonym sa...

Näämen, wow vilket härligt äpple. Något att ge till sin favoritlärare! Eller bjuda sin käresta på. Är det så mycket rött att även den som äter blir röd i munnen?
Har aldrig sett. Alltid lika kul att besöka din blogg Ninni :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...