17.8.08

Fototriss - hela kjolväskan


Mitt bidrag till Fototriss idag är en detalj från en folkdräkt. En "lomma", kjolväska som hör till kvinnodräkten från Ljusdals socken i Hälsingland. Lomman är handsydd av svart och rött kläde, sämskskinn och dekorerad med tenntrådsbroderier. Bygeln är av mässing, något oputsad som synes. Lomman ska bäras på höger sida till hälften gömd under förklädet.
Dräkten har jag fått i arv efter min mamma som växte upp i Ljusdal.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken skatt! Så vackert!

MEN! Vart har dina detalöjer tagit vägen?

mvh, Anja

Anonym sa...

Jag gillar folkdräkter. Det är så kul att se hur olika de är :)
Kram, kram!

Anonym sa...

Tänkte rätt då:-) dansar du folkdans kanske?
Ha de fint.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Jag gissade rätt alltså =). Jag är ju uppvuxen i grannbyn och som jag skrev sydde min farmor folkdräkter, så rent teoretiskt skulle det ju kunna vara hon som sytt dräkten åt din mamma... Ett vackert hantverk!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Inte Järvsö utan Färila och jag pratade med mamma och frågade om hon visste om farmor brukade sätta någon signatur på de dräkter hon sydde, men hon visste tyvärr inte. Farmor gick bort 1983, men sydde fortfarande folkdräkter då. Det vore ju himla kul om det skulle visa sig vara hon som sytt den! =) (Även om mamma hade för sig att hon mest sydde Färiladräkter)

Livet på Citronodlingen sa...

Ah! Hade jag aldrig gissat!!

Anonym sa...

Otroligt fin och vackert detaljerad liten väska!

pierangela sa...

Sono italiana ma amo la svezia sono stata in Lapponia ed ho un cane lapphund passa nel mio blog a conoscermi ciao Pierangela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...