3.8.08

Skatön

Vi låg inte på bryggan, badade och läste alla dagar när vi var på vårt sommarställe utan en stilla och varm dag åkte vi till Skatön. Det är ett naturreservat som ligger inte alls långt från vår ö. Skatön är den yttersta udden utanför Söderhamn som avskiljs från fastlandet bara genom en grävd kanal, Svartsundsrännan . Kanalen används som en skyddad genväg för båttrafikanter.


På Skatön går man eller cyklar på smala stigar. Den lilla bebyggelse som finns består av gamla sommarställen. Allt som man behöver måste fraktas dit med båt, cykel eller till fots.

Havet har bearbetat moränen och skapat klapperstensfält. Växtligheten består av vindpinade granar och knotiga tallar. Klapperstensfälten är täckta med lavar och mjölonmattor.

En viloplats i skuggan tillverkad av ilandflutet virke.
Vi vilade oss en stund på Skatrevet, den allra yttersta udden. Tittade lite på båttrafiken och njöt av det underbara vädret. På våren och hösten ser man flyttfågelstrecken dra förbi här ute. Nu var det bara måsarna och deras ungar som skrek ovanför våra huvuden.

7 kommentarer:

rajson sa...

Liknande platser är som bommull för en stressad själ.Man känner sig verkligen som en gäst i naturen.
Vatten är extra rogivande när blicken kan vandra fritt mot horisonten.
Fina foton!

Ulla sa...

Härliga bilder! Jag älskar sådana platser där naturen är vild och oförstörd. Som Rajson skriver, så är det en lisa för själen att få "bara vara" och insupa atmosfären.
Hoppas du har det skönt hemma i Sverige :)

Erik sa...

Tack för att jag fick uppleva Skatön jag också.
Jättefint fotoreportage kring ert ö-besök :-) Texten trevligt berättande med lite fakta, ett härligt inlägg.

Ninnie sa...

Å, så fint och varmt somrigt det ser ut! Uppmuntrande efter två dagars regn o ruskväder, att få se lite sommar igen! (Hoppas den kommer tillbkak ett tag till...)

Annika Christensen sa...

Det var kul att få se. Vackert och rofyllt. Undrar hur det är där när det stormar?
vi har just haft storm som tog stora delar av min trädgård.
Den svart och vita bilden var otroligt vacker.
Ha det gott
Annika

Helena/Bildbloggerian sa...

Vilket trevligt inlägg att läsa och titta på! Det känns väldigt avslappnat och rofyllt, särskilt just nu när jag sitter på hotellrummet i Köpenhamn och hör alla ljud genom det öppna fönstret från den livliga staden...

Mors Deka sa...

Mmmmm. vilken trevlig rundvandring på en plats jag aldrig hört talas om förut. Mycket vackra bilder.
KRAMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...