22.8.08

Wij trädgårdar


En solig sensommarfredag gjorde jag mitt årliga besök på Wij trädgårdar. De flesta har säkert hört talas om Wij i Ockelbo, Gästrikland. Trädgårdsanläggningen som Lars Krantz och lokala entusiaster byggt upp.
Bilden ovan visar rosträdgården som anlades 2003, ritad av trädgårdsarkitekten Simon Irvine. Cirka 250 sorters rosor finns här, tyvärr var de flesta överblommade nu. I bakgrunden ser man Trädgårdens hus där det finns restaurang och café.

Bilden tagen från rakt motsatt håll, från Trädgårdens hus ut mot rosträdgården.

De rostiga, vackra spaljéerna i pergolan som rosor och clematis klättrar på. Pergolan är skapad av konstnären och smeden Svenolof Sundberg.

Örtagården med växthuset. Ett skönt ställe med många fina platser för en stunds vila.


Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat Skogens Trädgård som visar de naturtyper som är typiska för Ockelbo med omnejd. Heden, tjärnen och myren. Nordiska material som granit, timmer, stål och glas. Falurött, vita björkstammar och gröna granar.Plus en massa vackra växter.


Studenterna från Trädgårdsmästarutbildningen på Högskolan i Gävle har var sin odlingslott där de visar upp sitt arbete.
Har ni vägarna förbi så kan jag bara rekommendera er att besöka Wij Trädgårdar. Den som vill läsa lite mera kan kika här.

9 kommentarer:

Pysen73 sa...

Jag skulle inte ha något emot att ha en sån trädgård runt ett stort fint hus.. men då måste jag ha någon som sköter den åt mig... Usch så rik jag måste bli först då... Näe, det får nog duga med den jag har... ;o)

Anja sa...

Denna kända trädgård har jag aldrig själv besökt vilket känns som en brist i min trädgårdsallmänbildning!
Dina foton är helt otroliga och det känns så rätt att du har fått lite ny kamerautrustning - du som vet hur man använder den!
Perspektivbilderna och närbilderna har en proffskvalité. Ser redan framemot nästa bildserie.

mvh, Anja

annette sa...

Ja, den här trädgården måste jag bara besöka, får försöka planer in det till nästa år, underbara bilder Du visar.
Tack för kommentar angående min header.

Ha nu en skön lördag!
Imorgon kör vi väl Fototriss, lika spännande varje söndag att se vad temat blir!

Kram //annette

Kersti sa...

Det låter och ser ut som ett härligt utflyktsmål. jag ska på bokmässan i Göteborg och såg att Lars Krantz ska prata om trädgården där. Tänkte lyssna och så kanske det blir ett besök nästa sommar.

Karin A sa...

Hej Ninni! Wijs trädgårdar står på önskelistan över trädgårdar att besöka i Sverige. Spännande att man skapat en så vacker rosenträdgård i zon 5. :) Dina bilder därifrån är verkligen vackar! Hoppas du har en fin helg och njuter av de sista veckorna i Sverige. Kram Karin

Evelyn, i hemmet sa...

Det har jag aldrig hört talas om, men fint ser det ut att vara!
Kram, kram!

Anna sa...

Är detta paradiset jag hamnat i...ja det måste det vara...så himla fiiiint.

Fundera grönt sa...

Åh, tack för att jag fick vara med på ett hörn! Fina bilder! Tänker varje år att jag skulle vilja åka dit, men det är sällan jag är där i krokarna. Men man måste ju ha något kvar också! Ha det gott!

matte sa...

Oj! vad mycket snyggt! dit skulle jag gärna åka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...