11.10.08

Fredag på "Feira de Flores" ~ blomstermarknaden


Det var så länge sedan jag besökte blomstermarknaden så igår beslöt jag mig för att promenera dit och ta kameran med. Den är bara öppen på fredagar och det passar ju bra att köpa lite fina blommor till helgen.


Det är alltid massor av folk där och mest kvinnor. Där finns snittblommor, blommande krukväxter och gröna krukväxter. Mindre träd och växter för trädgården. Kryddväxter och krukor. Blomsterarrangemang är väldigt vanliga.
Allt sprakar av färg!Ofta finns det också hemgjort godis eller honung att köpa.
Igår såldes det körsbärstomater i lös vikt och dessutom Jaboticaba som är en jättegod liten frukt.
1 Real= ca 3,05 SEK.Den här kvinnan sålde hundvalparna! Det är vanligt att man köper hundar på det sättet. På vår ordinare marknad, Mercado Central som är öppen dagligen, säljs både kattungar och hundvalpar. De ligger stilla i burar i väntan på köpare. Det är hemskt att se...
Men mitt mål var ju att köpa med mig lite blommor hem. Jag tror att mina ögon tröttades ut av all färgprakt för vad jag hade i tygkassen när jag gick hem var buketten här nedanför...
Det blir ofta så att de blommor som får följa med hem är vita, oavsett om det gäller tulpaner, rosor eller pelargoner. Har ni någon favoritfärg som ni alltid köper?

Det här är ju en riktigt lyxbukett som skulle ha kostat en mindre förmögenhet i Sverige. Men jag kunde bara inte motstå den. 15 Real kostade den och det är ganska dyrt här...alltså ca 45 kronor. Ni skulle bara känna doften...
Lite färg blev det ändå hemma hos också, en vinröd chrysantemum med limegrön mitt ropade på mig och hamnade också i kassen.

18 kommentarer:

Vita Lenta nel Bel Paese sa...

Carissima,

Vilken fin promenad! Vilken färgprakt och sjudande folkliv! Kul att få följa med. Underbart reportage!
Jag köper (nästan) bara vita orkidéer. Har ganska få blommor inne, eftersom trädgården är vintergrön. Trevlig helg! Bacione, Ingrid

Pysen73 sa...

Blomstermarknader är verkligen en fröjd för ögat! Jag blev nyfiken på dem där stora, vita blommorna som har skyddsplast om sig?
Här blev svärmor tokig för någon vecka sedan när jag hade köpt några plantor med blommor som ser ut som krystantemum.. det är tydligen dödens blomma....

Linda Lunda sa...

Tack för en fantastisk upplevelse! Träden som syns på fotografierna och som sträcker sina stammar och kronor över er är sagolika!
Vad gäller färger på buketter så gillar jag nog när de går i blått/lila rosa och lite milt gul.
Linda

Karin A sa...

Hej Ninni! Så underbart att ha en sådan fin blomstermarknad i närheten av där man bor. Jag älskar (överdriver inte :) marknader och det är bland det första jag besöker om jag har en möjlighet när jag kommer till en ny stad/land. Vackra och färgsprakande bilder! Härligt! Jag blir på gott humör...men ett fruktansvärt sätt att sälja katter och hundar på. :/

Önskar dig en härlig lördag! Kram Karin

pudelflicka sa...

Det måste vara fantastisk att få gå på en sådan marknad och köpa billiga blommor. Jag älskar vita blommor men kan också ta hem rosa blommor.
Det är fruktansvärd att se att de säljer små valpar och kattungar på det sättet.
Kram från Hedvig

Susanne sa...

Oj vad vackert! Där skulle jag stortrivas med kameran runt halsen.

Dina vita blommor är verkligen vackra och ser så förnäma ut så. Fast jag saknar fotot på den vinröda crysantemen?

Bären i hinken liknar ju svarta vinbär. Hur är smaken på jaboticaba?

Anja sa...

Vad jag njuter av dina reportager!
Din bukett är väldigt vacker! Vit och lime faller jag ofta för om jag köper färdigt. Däremot när jag plockar från trädgården så gillar jag alla färger jag har - den säsongen är ju rel. kort ändå!
Men även i hemmabuketter brukar jag blanda i antingen mycket vitt eller både vitt och silver.

Hoppas att de tar hunden till husdjur och inte till mat som de gör i Sydostasien. Hade en gång en elev från Filippinerna som inte kunde fatta att man tyckte att en hund var söt. - Hemma hos oss är det mat, sade han.
Ja. Detta jordeliv går att leva och överleva på 1000 olika sätt och vem kan tala om vad som är det rätta sättet....?

mvh, Anja

Camillas Foto sa...

Underbara bilder, vad mysigt med en blomstermarknad. Att ha snittblommor i vas till helgen när man har nystädat och fråscht är mysigt, tyvärr köper jag det alltför sällan.
Min favoritblomma är tulpan, har egentligen ingen favoritfärg på dem men gillar röda, rosa och gula mest.
Det där med att sälja djur på marknader gillar jag inte.
Hoppas att du får en skön helg
Camilla

Ana Balbinot sa...

Lindo, lindo, lindo!
Amei todas as fotos, amei seu blog, você é muito sensível e consegue capturar a beleza de todas as coisas,exatamente o meu blog!
Parabéns!!!
Ana

Monica sa...

Oj...vad härligt att följa med på blomstermarknad. Brukar kika in hos dig nästan varje dag och blir så glad av dina fantastiska bilder :)
Tjingeling
Monica

Photos by Storm sa...

Vilka fina blommor du köpt. Jag är precis som du väldigt förtjust i vita. Det blir alltid vitt för min del även på julblommor. Marknaden ser verkligen härlig ut men jag blir också väldigt ledsen när man ser valpar till försäljning i butiker eller på marknader. Ha det så bra/Lis

Eva sa...

Genom dina bilder är man där!
Du fångar din omgivning med en fantastisk värme. Jag njuter i fulla drag av alla dina bilder.
Djurförsäljningen är något man helst inte vill höra talas om, men jag antar att det tillhör kulturen.
Kram Eva

Petra sa...

Hej Ninni, sitter här och är helt fångad av dina fotografier, dina texter är så välbalancerade och gå hand in hand med bilderna, sitter nu och funderar om bara texterna hade räckt för att få bilder på min näthinna eller om bilderna hade vara lika talande utan text.
Du är verkligen en konstnär med kameran.
Blomstermarknaden väckte ljuva minnen från min tid i Sydafrika.
Längtar nu ännu mera efter min årliga vinterresa.
Tack för en härlig stund avkoppling på din sagolika blogg.

Love Your Homes sa...

Underbart med blomsterfeira, som Ana säger LINDO. Saknar det jättemycket, kram Ingela

Nattsyrran sa...

Wow, vilken härligt skir och stilren bukett du köpte med dig hem. Den hade du fått ge flera hundra för här hemma. Vad tog hon för hundarna? Jag kommer ihåg hur hästar stod efter vägen när vi var i Natal / Ponta Negra. Oftast helt lösa men ibland med ett rep runt benen och fastsatta i en pinne i backen. Magra och eländiga var dom. Däremot tyckte jag inte att det var mycket katter och hundar som sprang löst. Då är det mycket mera i Medelhavsländerna.
Må så gott.
MVH Susanne

Erik sa...

Oj, oj, oj! Vilken färgprakt, vilket folkliv. Vackra foton! Kan nästan höra hur det snackas portugisiska... där på blomstermarknaden. Har redaktörer hört av sig från resetidskrifter? Vore kul om du berättade när du blivit publicerad i någon tidning eller fotobok. Det bör ske snart! Kanske har det redan skett. Bilderna du tar är fantastiska :-)

Annika Christensen sa...

Vilken marknad!! Underbart att se.
Synd det där med hundarna och katterna förstår att det ser hemskt ut. Fin bukett du köpte dig.
Den var du VÄRD.
kram på dig
Annika

Mors Deka sa...

Denna färgprakt! En sån marknad vill jag ha i närheten.
Jag kan nästan känna doften från din bukett, även om den blommat ut för längesen. KRAMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...