2.10.08

Jardim de Botanico


Som ni kanske sett tidigare gjorde vi ett besök i Botaniska trädgården här i Belo Horizonte i söndags. Trädgården är inte så stor men det blev en skön promenad i skuggan en het söndageftermiddag.
Och jag fick se det vackraste träd som jag någonsin sett. Ett stort med långa "hängen" av blommor, vinröda på insidan och med svagt limefärgad utsida. Och enorma frukter! Men det var ljuset under trädet och blomningen jag föll för!
Jag läste det portugisiska namnet, Árvore de Salsicha, och lite portugiska kan jag vid det här laget. Salsicha betyder korv och mycket riktigt har trädet det ganska tråkiga namnet Korvträd på svenska!
Men efter att ha googlat och läst på Wikipedia så kommer namnet från de stora korvliknande(!) frukterna. De kan bli upp till 60 cm långa och väga 10kg. Färska frukter är giftiga, de måste torkas och jäsas innan användning. De används som medicinalväxt i Afrika, där trädet växer vilt, bl.a. mot reumatism och syfilis. .

Blomningen varar bara en natt och blommorna pollineras då av fladdermöss. Det är därför de är så stora och sitter på långa hängen...


Liknar de verkligen korvar frukterna på Kigelia africana?

Blomblad i drivor från ett för mig okänt träd. Matchar Administrationsbyggnaden eller hur?


Våren har ju kommit hit till Brasilien och ny skir grönska återvänder.

Fallfrukt upplagt på en bänk...bamsestora avocados. Men jag vågade inte ta någon...

Kanske en Jackfrukt? Det här är ett träd som står i den "vilda" delen av parken. Den får man bara besöka i sällskap med en guide. Den promenaden och ett besök i Naturhistoriska muséet som ligger inom samma område sparar vi till nästa gång...

12 kommentarer:

Roses and stuff sa...

Jag förvånas ständigt av den enorma rikedom som naturen bjuder på. Man skulle ju kunna tro att man har hört talas om de flesta träd och växter vid det här laget, men icke!
Tack för titten - jag lärde mig något nytt idag också!
Kram Katarina

Vita Lenta nel Bel Paese sa...

Carissima,

Vilket härligt strövtåg! Uppfriskande VÅR(!?)bilder! Blommig falukorv stämmer altså. Hade Hasse & Tage varit i Belo H?
Vilka mäktiga frukter och träd! Är det tropiskt klimat - fukt & värme? Fler promenader, tack! Bacione, Ingrid

Kersti sa...

Den var verkligen vacker med de långa hängena och de fina blommorna. Men korvträd låter inte så fint precis. Ger liksom andra associationer.
Så spännande att lära sig en helt ny flora och fauna.

Lilla huset på prärien sa...

Önskar att jag fick vara där med dig och spatsera istället för här hemma och frysa. Här är det riktigt ruskväder som jag hoppas försvinner snart. Imorgon ska jag nämligen plantera lite nyinköpta rosor...

Ska sätta mig framför tv:n nu... och brasan i öppna spisen. Sååå glad jag är för den :)

Kram Jenny

Ulla sa...

Vad intressant att läsa om korvträdet.
Jag såg det i en botanisk trädgård på Mauritius men det blommade inte då.
Fantastiskt vackra blommor med en härlig färg.
Bilden med alla blombladen är också härlig, vilken färgprakt.
Kram Ulla

Camillas Foto sa...

Fina bilder på spännande träd och frukter.
Önskar dig en trevlig helg!

Karin A sa...

I eftermiddags var jag en tur till Göteborgs botaniska trädgård för att njuta av hösten. Kontrasten kunde inte ha varit större! Det finns så många spännande och vackra växter som du berättar om, som jag inte kände till sedan innan. Det är verkligen något speciellt med ljuset under vissa träd! Och vilka vackra frukter och blommor...

Kram Karin

Fundera grönt sa...

Åh ser ut som ett ställe helt i min smak :)
Fina bilder! Ha en trevlig helg!

Annika Christensen sa...

Underbart att titta på. Vilka färger - rosa hus det hittar man minsann inte var som helst.
Vilken miljö du lever i.
din lyckansost.
Appan var inte heller så dum.
allt visar är alltid bra.
Ha det gott
Annika

Erik sa...

Usch, burr! Här i Sverige, söndag kväll är det blåsigt och regnar kraftigt! Visserligen fick jag i mig lite sol under semesterveckan, men tänk vad fort den värmen faller i glömska när jag rdan i taxikön på Arlanda stod och frös. Nåja, jag får trösta mig med dina fina bilder på lustiga växter och apor och annat...
Helt fantastisk blomma. Som funnit sin alldeles egen fortplantningsmetod, att använda fladdermöss för pollineringen. Och bara blomma ett dygn. Ja naturen är fantastisk! Tycker nog frukterna ser mer ut som bröd är korv... Härlig färg på huset :-) Att gå in i en färgaffär i Brasilien måste vara en upplevelse. Verkar ju inte finnas några begränsningar, härligt!
Googlade lite om Jackfrukten... så den är importerad, ingen naturlig "brasilianare". Trist att den fort blir övermogen, kanske därför man inte sett den här i Sverige. De hinner väl inte få hit dem från Indien eller Kina innan den blir dålig. Fast kanske finns den som konserv?
Fina bilder (som vanligt) :-) Kul att du fått så många utmärkelser, det är du verkligen värd!

Klimakteriehäxan sa...

Kan bara säga: mmmmmmmmmmmmmm....

Mors Deka sa...

Vilka otroligt vackra bilder! Jag hoppas jag får uppleva detta underbara någon gång i framtiden. KRAMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...