30.4.08

Ordlös Onsdag


Flera bidrag till Ordlös Onsdag hittas den här veckan hos Krokofanten i Frankrike som vikarierar för Nejma.

29.4.08

Tisdagstema - Fyrkantig


Fyrkantiga är klinker/kakelplattorna som jag tänker köpa med mig hem till Sverige så småningom. De här har jag fotograferat en och en ute på olika trottoar. Utanför vissa butiker och barer placerar man ut dem i stenläggningen som dekoration.
I "min" blomsterhandel, "Nectar Flores", har man hela golvet fyllt av dessa mönstrade plattor. Det blir lite oroligt, men en och en, blandat med omönstrade så är de snygga tycker jag.
Bilden är inte av så bra kvalité eftersom plattorna är ganska smutsiga och slitna där de ligger...
Andra bidrag till Tisdagstemat kan du titta på om du klickar här

28.4.08

Hibiscusen blommar!



Vilken glädje! Första sticklingen blommar, med två röda blommor. Det är den första sticklingen som jag plockade åt mig ute någonstans längs en gata här i Belo Horizonte, alltså inte i en regelrätt rabatt!!
Visst hade jag hoppats på vita blommor...men den röda är också fin eller hur?
Det är alltid roligare med växter som man sått frö till själv eller sticklingar som man lyckas få att växa. Nu hör ju Hibiscusen till dem som är ganska lätta att få att rota sig men man gläds ändå.

27.4.08

Fröskidor




Bilder på fröskidor från trädet Flamboyant som jag hittat och tagit med mig hem, samlare som jag är...Den längsta är lite drygt 40 cm.

26.4.08

Flamboyant




Flamboyant, Delonix regia, ett stort blommande träd som är vanligt här i Brasilien. Fröskidorna är så vackra och kan bli uppåt 60 cm långa. Tyvärr har jag ingen bra bild på ett blommande träd, bara på en blomma. Finns också i en gul variant. För den vill veta mera rekommenderar jag Wikipedia

22.4.08

Tisdagstema - Naturmaterial




En stenmur, markbeläggning av sten och en kvarnsten - alla av naturmaterial.
Se flera bidrag till Tisdagstemat här

18.4.08

Inköpsrunda i kvarteret

Kände att jag måste få fresta er lite...Gick en liten promenad till frukt-och grönsaksaffären i nästa kvarter och kom hem med tre (!!) kassar...Det är sååå svårt att motstå all denna fräscha frukt och grönsaker.
På väg hem passerade jag ett annat grönsaksstånd på gatan alldeles utanför vårt hus. Det är en gammal man som brukar sälja sina egna grönsaker, korv, honung och inläggningar på fredagar och lördagar. Han säljer också den speciella färskost som finns här i Minas Gerais. Den påminner mycket om den färskost som finns att köpa bl.a. i Hälsingland, ko-ost eller getost. Vit, ganska fast och smakar egentligen bara lite salt, men den är mycket god tycker jag.
Nu såg jag att han hade sockerärter som jag tycker så mycket om. De röda bären, Acerola, köpte jag också av honom. Här gör man juice av dem. De smakar lite syrligt och är saftiga och mycket C-vitaminrika. För den som är intresserad finns lite mera upplysningar här


Avocado (två stora längst upp på den nedre bilden), ananas, mango, maracuja, papaya, äpplen och bananer hamnade i mina kassar. Banana Prata är vår favoritsort, det brukar finnas 3-4 olika sorter i affären. De här är mindre än de som brukar finnas i Sverige och mycket sötare. Dessutom håller de längre och blir inte så lätt klämda och bruna.
Maracuja, den gula frukten till vänster, är en slags passionsfrukt som är mycket god, smakar som de små bruna som brukar säljas i Sverige.
I morgon kompletterar jag med lite kött och fisk sen klarar vi oss ett tag...
Hoppas att ni alla får njuta av en solig och skön helg!

Vill ha-saker



Bilderna är tagna på pousadan där vi bodde förra helgen. Stolen och urnan skulle jag gärna ha ute i trädgården. Pallen i form av en groda är så söt eller hur?

15.4.08

Tisdagtema - himmel


Himmel...och hav. Sommarkväll i svenska skärgården. Finns det något bättre?
Flera bidrag till Tisdagstemat ser du här
Fotat av min son med min kamera.

14.4.08

Tack Annika!


Med posten kom idag ett brev till mig - väldigt ovanligt för övrigt om det inte gäller räkningar. Annika som har en blogg som heter Naturliga Ting Trädgårdsblogg har gjort sig besväret att skicka några av sina otroligt fina vykort till andra sidan jordklotet till mig!! Som pris i en liten tävling hon hade på sin sida. Annika jobbar som trädgårdsfotograf och bilderna har hon själv tagit. De kan också köpas via hennes hemsida som heter http://www.naturligating.se/ Många olika blomstermotiv finns och de blir säkert jättefina att rama in...
Annika, ett mycket uppskattat pris!! Tack än en gång!

Vatten





12.4.08

Capybara




På begäran från en besökare visar jag bilder på djuret som vi mötte utanför Museu de Arte, ett konstmuseum som ligger i Pampulha strax utanför Belo Horizonte. Det var stort som en större hund och oerhört kraftigt byggt så vi höll oss på behörigt avstånd, men fick iallafall några bilder innan det simmade vidare. Efter att ha frågat brasilianska vänner fick vi reda på att det är en capybara, Hydrochoerus hydrochaeris eller vattensvin på svenska. Det är ganska vanlig här och väldigt fredlig sägs det, även om den ser ut att kunna bitas rätt så rejält. Kan väga upp till 65 kg! Det är förbjudet att jaga den, men de som smakat säger att köttet är en delikatess.
Se mera information här

8.4.08

Tisdagstema - Mat



























Frukt är också mat...
Översta bilderna visar en bananblomma som man kan tillreda och äta. Men min portugisiska räckte inte till för att förstå försäljarens beskrivning. Är det någon som vet hur man gör?
De två undre bilderna är en Jackfrukt, Artocorpus heterophyllus, Jaca på portugisiska, som man kan äta precis som den är. Smaken är söt och god men konsistensen seg och slemmig.
Flera deltagare i Tisdagstemat hittar du här

7.4.08

Ouro Preto






Bilder från ett regnigt Ouro Preto, en liten stad från 1600-talet, ca 10 mil sydost om Belo Horizonte. Delstaten Minas Gerais första huvudstad och Brasiliens första världsarv.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...