29.6.08

Fototriss - Triss i fåglar



Fototriss är en ny rolig fotoutmaning varje söndag från Helena/Bildbloggerian. Premiärtemat är djur...svårt tycker jag som inte har så många djur runt omkring mig här i storstan och inte så många djurbilder i arkiven heller.
Men jag hittade några bilder på fåglar som jag tagit tidigare här i Brasilien. Fåglarna är fotograferade i parken Vale Verde.
Klicka här för att se flera deltagare i Fototriss.

27.6.08

Ovädershimmel


Det ostadiga vädret fortsätter...fast idag har vi sett solen titta fram mellan regnskurarna. Och bada och leka i vattnet kan man ju göra i vilket väder som helst.

26.6.08

Sol och regn i Arraial D´Ajuda

En veckas semester i Bahia mest för att bada och sola var det tänkt. Vi vill visa vår dotter, som är på besök i Brasilien för första gången, lite mera av landet. Det började bra med två dagars sol som vi tillbringade mest på stranden och vid poolen. Promenerade, läste och badade. Jätteskönt!
Utsikt från vår balkong på övre våningen.

Kvällspromenad på stranden


Igår morse möttes vi av det här när vi drog ifrån gardinerna. Regn... som vi inte sett sen i början av april i Belo Horizonte...
Sen dess har det regnat, kraftiga störtskurar och duggregn omväxlande. Men det är varmt så våra våta kläder torkar snabbt.

Vi passade på att utforska vi vår lilla by, Arraial D´Ajuda, lite bättre. Sprang runt med kamerorna och tog bilder mellan skurarna och passade på att kika i de små butikerna när regnet öste ner.
Arraial D´Ajuda är en liten by som ligger precis vid Atlanten ca 1 mil söder om Porto Seguro i delstaten Bahia. I Porto Seguro landsteg de första portugiserna år 1500.
Byn är mycket "turistvänlig" men på ett fint sätt. Det finns bara små pousador (mindre hotell) några ligger uppe i byn medan andra, som vår, ligger direkt på stranden. Stränderna är lååånga och nu när det inte är högsäsong behöver man absolut inte trängas. Det är jätteskönt att gå på långa promenader i den fina sanden.

Idag har vi varit till en grannby, Trancoso. Flera bilder därifrån kommer senare...

24.6.08

Tisdagstema - Förvaring


Naturens egna finurliga förvaring av fröet - i fröskidan.
Flera tolkningar av temat förvaring finns hos Tisdagstemat

20.6.08

Glad Midsommar


Jag vill önska alla hemma i Sverige en trevlig Midsommarhelg! Det är ju inget som firas här i Brasilien...men kanske blir det en middag ikväll med inspiration av svensk midsommar.
För oss väntar sen en veckas semester i Bahia med salta bad i Atlanten och upptäcktsfärder runt Arrial D´Ajuda. Lite bilder därifrån kommer så snart jag fått en Internetanslutning igen...

Porto Seguro, Bahia

17.6.08

Tisdagstema - Ögon


Veckans Tisdagstema är ögon. Hos mig får det bli mer än bara ögon. Jag tycker att kvinnan har ett sånt vackert och uttrycksfullt ansikte att det inte räcker att visa bara ögonen.
Hon brukar sitta på samma plats varje dag, i ett gatuhörn i mitt kvarter, och sälja kålblad, sallat och kryddbuketter. Hon har ett litet bord och en stol med sig och sitter kvar tills varorna är slut. Jag brukar handla av henne när jag går förbi och en dag tog jag upp kameran och frågade med kroppsspråket om jag kunde fotografera henne. Hon hade inget emot att jag tog några bilder men ögonen ser lite forskande och misstänksamma ut. Hon undrar nog vad jag är för märklig kvinna som beter mig som jag gör...
Flera tolkningar hittar du hos Tisdagstema

16.6.08

LinsBus - Början


Denna veckas tema hos LinsBus är början. Knoppen som jag visar är början till en lilja...Kika in och titta på andra bidrag här.

14.6.08

Sol & skugga


Solskenet är så starkt och himlen är så klar så att det är väldigt svårt att fotografera utomhus just nu här hos oss. Skarpa skuggor och felaktiga färger blir resultatet, inte alls roligt...

Vi två

11.6.08

Slut - LinsBuS tema vecka 24


Snart är det slut på blomningen i detta träd. Det är bara enstaka blommor kvar. Trädets namn? Ja, jag är mycket osäker men jag tror att det hör till den stora familjen Calliandra. Träden finns längs nästan alla gator här i min stadsdel. Doftar gott även när det inte blommar, lite grand som ett blommigt te. Vackra gröna blad som ger skugga till trottoaren(tidigare inlägg här), det är verkligen skönt.
Flera deltagare i fotoutmaningen LinsBuS hittar du här

Ordlös Onsdag


Flera deltagare i Ordlös Onsdag finns hos Nejma i Marocko

10.6.08

Tisdagstema - Retro



Mitt bidrag till veckans tisdagstema visar Hotel Tijuco i Diamantina, Brasilien. Ett hotell som ritades av Oskar Niemayer som jag skrivit om tidigare. Stora delar av orginalinredningen från 50-talet finns fortfarande kvar. Till exempel sittgruppen i det rum som vi hyrde, stolar i stålrör med sits av rep och ett litet runt bord. De röda galonfåtöljer i foajén är väl också ganska typiska för den tiden.
Flera retrobidrag finns hos Tisdagstemat

8.6.08

På myrsloksjakt



Äntligen fick jag en bild på en av myrslokar i Mangabeiras, friluftsområdet strax utanför stan. Åtminstone tror jag att det är en sån...Är det någon som vet?? Har letat men inte hittat någon som liknar den här. Han är ca 50 cm lång och 30 cm hög, om man bortser från svansen.
Förra gången vi såg dem strejkade kameran, typiskt nog. Då var det en hel klunga på 6-7 stycken men den här var ensam. Han var riktigt snabb och inte speciellt sugen på att vara med på bild. Nu blev bilderna inte alls speciellt bra, de bilder jag tog framifrån blev alldeles suddiga...Hoppas på bättre lycka nästa gång!

Han har hittat något smaskigt att tugga på...som verkar vara något större än en myra.

Kvällssol

6.6.08

Vinter i Belo Horizonte


Jag har fått frågor om hur vintern är här hos oss i Belo Horizonte. Det här är den första vintern vi upplever här och hittills har den varit helt OK.
Solen lyser på oss i stort sett varje dag och det är oftast över + 25 grader mitt på dagen. Nätterna är svala, ca +15 grader här mitt i stan. I högre belägna stadsdelar kan det bli kallare, kanske neråt +8.

I våra kvarter i stadsdelen Lourdes är de flesta träd helt gröna.

Snart överblommat tulpanträd.

Ett för mig okänt träd med lustiga bruna fröställningar.

Regn har vi inte haft sedan i april. Så grönskan ser på vissa ställen lite "trött" ut. Dagarna är kortare nu, det blir ljust strax före 6.00 på morgonen och solen går ned vid 18-tiden.
Vissa träd har tappat alla sina löv, andra är fortfarande gröna och vissa har börjat blomma eller blommar fortfarande. Julstjärnor, det afrikanska tulpanträdet och Ipê blommar. (Klicka på namnet så kommer du till tidigare inlägg.)
Så på det hela taget är det en mycket behaglig årstid. Vintern är nog den bästa tiden för oss som är vana vid det svenska klimatet. Luften är mindre fuktig och värmen inte så tryckande. Man kan gå på en promenad utan att bli genomblöt av svett. Det påminner mycket om en svensk sommar när den är som bäst.

Det enda man saknar är de ljusa kvällarna och kanske ett stilla sommarregn...

Motljus

4.6.08

Ipê


Mitt i vintern blommar de helt plötsligt, Ipê, lite varstans längs gator och i parker. På de riktigt stora träden är blomklasarna en par decimeter i omkrets. Otroligt vackert!



Ipê eller Tabebuia rosea som trädet heter på latin, blommar under torrperioden som infaller under vintern här i Brasilien. Som är just nu. De blommar på bar kvist.
Trädet kan bli upp till 25 m. högt. Veden används bla. till möbler, golv och bordläggning på båtar. Barken kan kokas till ett te som används mot hosta vid förkylningar och influensa.
Den rosa Ipên blommar först, senare kommer också varianter i lila, gult och vitt. Det är något att se fram emot...

2.6.08

Spegling


Veckans tema hos LinsBus är spegling. Den svarta svanen - Cygnus atratus - får bli mitt bidrag. Vill du läsa mera om svarta svanar, finns en länk till Wikipedia här.
Vill du se andra deltagares bilder klicka här.

1.6.08

Fin utmärkelse



Jag har fått en fin utmärkelse av Karin på bloggen Ute och Inne! Den gjorde mig verkligen jätteglad. Det är ju alltid lika roligt att få uppskattning...och speciellt för något som man huvudsakligen gör för sitt eget höga nöjes skull ;)
Men sen att välja någon för att skicka utmärkelsen vidare, hur svårt är inte det...
Det finns så många fina inspirationskällor och kreativa bloggare!! Men den här gången skickar jag den till Annika / Naturliga Ting , Bildbloggerian, Rajson och till Ulla med sin växt- och fotoblogg för att nämna några av mina favoritbloggar.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...