31.8.08

Rufs


Rufsiga fröställningar från min Clematis sibirica

Fototriss - tre färger




10-gångersjubileum denna vecka för Fototriss och vi deltagare får välja ett tidigare tema. För mig är valet lätt. Det blir tre färger eftersom jag tänker passa på att njuta av höstens(förlåt alla ni som inte vill höra talas om den årstiden ännu) färger. Men jag som snart åker tillbaka till Brasilien vill gärna hinna med lite höstmys...Vilken färg passat dig bäst? Ormbunkens gulröda, nyponets mörkt lila eller olvonets röda toner?

29.8.08

Fredagsfärg - Turkos


Turkos hör inte till mina favoriter bland färgerna. Kanske är det anledningen till att jag hade så svårt att hitta någon bild till dagens Fredagsfärg. Men man kan kanske med lite god vilja se att himlen är lite turkos i detta klot som jag fotograferat i Wij trädgårdar. Tittar man noga kan man se fotografen i mitten och ett vitmålat växthus till vänster bland luktärterna.
Här hittar du flera turkosa bilder

28.8.08

Hjul II


Här kommer en svart-vit variant av det gamla trähjulet. Vilken är bäst, den i färg eller den här?

26.8.08

Tisdagstema - Gammalt & Nytt


Dagens Tisdagstema är Gammalt & Nytt. Letade fram en bild som jag tog i juni "hemma" i Belo Horizonte, Brasilien. Det gamla får symboliseras av åsnan som fortfarande används som transportmedel i Brasilien. Den här stod parkerad utanför "SuperNosso", livsmedelsbutiken där jag brukar handla, bredvid de lite nyare transportmedlen, bilarna.
Flera deltagare i Tisdagstema hittar du här.

24.8.08

I svampskogen


Ännu en vacker sensommardag. Vi åker till "vår" svampskog och glädjen blir stor för vi hittar soppar i massor; Karl-Johan, övriga stensoppar och smörsoppar. Vanliga gula kantareller plockar vi också och faktiskt också några trattkantareller. De brukar ju inte dyka upp förrän långt senare här hos oss.
Vi hade nog hoppats på mängder av kantareller men det kanske tar några dagar till innan de dyker upp. De vi hittade idag äter vi upp direkt. Steker i smör och äter ett gott bröd till. Mums!

22.8.08

Wij trädgårdar


En solig sensommarfredag gjorde jag mitt årliga besök på Wij trädgårdar. De flesta har säkert hört talas om Wij i Ockelbo, Gästrikland. Trädgårdsanläggningen som Lars Krantz och lokala entusiaster byggt upp.
Bilden ovan visar rosträdgården som anlades 2003, ritad av trädgårdsarkitekten Simon Irvine. Cirka 250 sorters rosor finns här, tyvärr var de flesta överblommade nu. I bakgrunden ser man Trädgårdens hus där det finns restaurang och café.

Bilden tagen från rakt motsatt håll, från Trädgårdens hus ut mot rosträdgården.

De rostiga, vackra spaljéerna i pergolan som rosor och clematis klättrar på. Pergolan är skapad av konstnären och smeden Svenolof Sundberg.

Örtagården med växthuset. Ett skönt ställe med många fina platser för en stunds vila.


Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat Skogens Trädgård som visar de naturtyper som är typiska för Ockelbo med omnejd. Heden, tjärnen och myren. Nordiska material som granit, timmer, stål och glas. Falurött, vita björkstammar och gröna granar.Plus en massa vackra växter.


Studenterna från Trädgårdsmästarutbildningen på Högskolan i Gävle har var sin odlingslott där de visar upp sitt arbete.
Har ni vägarna förbi så kan jag bara rekommendera er att besöka Wij Trädgårdar. Den som vill läsa lite mera kan kika här.

Fredagsfärg - Orange


Hjälp, jag är urusel på fjärilar. Är det någon som vet vad den här heter?
Flera oranga bidrag finns hos Fredagsfärger.

21.8.08

Nytt objektiv

Efter mycket velande hit och dit bestämde jag mig för att beställa ett Macroobjektiv och igår kom det äntligen. Ett Tamron SPAF 90mm F/2,8 Di Macro som passar till min Nikon.
Kunde ju inte motstå att prova det lite även om jag egentligen inte hade tid...

Så ut i trädgården för att hitta något att fota. Några humlor surrade runt i Kärleksörten så de fick bli mina första fotobjekt. Men modeller som hela tiden rör sig och ett objektiv utan autofocus... det var inte helt lätt!
Jag försökte med några blommor också men även de rörde sig i vinden. Det krävs nog en hel del övning - och en vindstilla dag - innan man får till det som man tänkt...Men roligt är det!!

19.8.08

Tisdagstema - Metall


Metall är veckans Tisdagstema. Jag hittade den här gamla, välanvända detaljen i vårt uthus.
Flera deltagare hittar du här.

18.8.08

Utan ord


Hos Pumita finns en ny fotoutmaning...Utan ord. Tack för tipset Della!

17.8.08

Fototriss - hela kjolväskan


Mitt bidrag till Fototriss idag är en detalj från en folkdräkt. En "lomma", kjolväska som hör till kvinnodräkten från Ljusdals socken i Hälsingland. Lomman är handsydd av svart och rött kläde, sämskskinn och dekorerad med tenntrådsbroderier. Bygeln är av mässing, något oputsad som synes. Lomman ska bäras på höger sida till hälften gömd under förklädet.
Dräkten har jag fått i arv efter min mamma som växte upp i Ljusdal.

Fototriss - detaljer



Vill du se hela? Se nästa inlägg. Klicka här. Vill du se flera detaljbilder kika in hos Fototriss. Klicka här.

15.8.08

Fredagsfärg - Röd


Röda bär från trädgården - hallon, vinbär och körsbär- och lingon från skogen får bli mitt bidrag till Fredagsfärgen den här veckan.

Dessutom en bild på Grekisk vädd - Knautia macedonica - fotograferad i vår trädgård efter regn, därför ligger den nästan ner.
Flera deltagare i Fredagsfärg hittar du här.

14.8.08

Höstkänslor




Tillbaka från ön där vi stängt för säsongen...Visst drabbas man av höstkänslor då. Ostadigt väder med regnskurar titt som tätt, kalla vindar och gulnande löv.
Nu blev det ju ett ovanligt tidigt slut på stugvistelserna men det beror på att vi åker tillbaka till Brasilien om lite drygt två veckor.

Men innan dess hinner vi med att åka till skogen och kika efter lite svamp...Efter allt regn som kommit de senaste veckorna så kanske det finns lite att stoppa i korgen. Om man sedan torkar den så väger den ju nästan ingenting och går bra att få med sig i resväskan när vi åker. Svamp i Brasilien är dyrt och svårt att få tag i, åtminstone där vi bor.

12.8.08

Ordlös Onsdag


Ännu vet jag inte var man kan hitta Ordlös Onsdag men lägger ändå ut mitt bidrag...Kanske blir det hos Therese??
Vi åker till ön igen några dagar och där finns ännu inga sådana moderniteter som Internet. Därför får bloggen vila några dagar. Vi ses snart igen hoppas jag...

Tisdagstema - Fridfull


Fridfullt är veckans Tisdagstema. Fridfull dvs. lugn, stilla och ostörd känner jag mig när jag är på sommarstället på ön. Speciellt när havet ligger alldeles blankt...
Flera fridfulla tolkningar hittar du om du klickar här.

10.8.08

Fototriss - rörelse

Temat för Fototriss den här veckan är rörelse. Tre olika bilder av vatten i rörelse - och stillhet - får bli mitt bidrag. Tyck gärna till om bilderna...
Stilla sommarmorgon i Hälsingland. Bara en liten rörelse av vattnet.
Serra do Sipo, Brasilien.
Bäcken i parken Mangabeiras, Belo Horizonte, Brasilien.

8.8.08

Grön är FredagsFärgen


Veckans Fredagsfärg är grön. En färg för mig som tycker om natur och trädgård...
Flera gröna bilder hittar du här

4.8.08

Linsbus - Svartvit


Svartvit är temat för Linsbus denna vecka. Flera deltagare hittar du om du klickar här.

3.8.08

Skatön

Vi låg inte på bryggan, badade och läste alla dagar när vi var på vårt sommarställe utan en stilla och varm dag åkte vi till Skatön. Det är ett naturreservat som ligger inte alls långt från vår ö. Skatön är den yttersta udden utanför Söderhamn som avskiljs från fastlandet bara genom en grävd kanal, Svartsundsrännan . Kanalen används som en skyddad genväg för båttrafikanter.


På Skatön går man eller cyklar på smala stigar. Den lilla bebyggelse som finns består av gamla sommarställen. Allt som man behöver måste fraktas dit med båt, cykel eller till fots.

Havet har bearbetat moränen och skapat klapperstensfält. Växtligheten består av vindpinade granar och knotiga tallar. Klapperstensfälten är täckta med lavar och mjölonmattor.

En viloplats i skuggan tillverkad av ilandflutet virke.
Vi vilade oss en stund på Skatrevet, den allra yttersta udden. Tittade lite på båttrafiken och njöt av det underbara vädret. På våren och hösten ser man flyttfågelstrecken dra förbi här ute. Nu var det bara måsarna och deras ungar som skrek ovanför våra huvuden.

Fototriss - genom

Veckans Fototriss har temat genom, igenom. Efter lite huvudbry så valde jag dessa tre bilder...Det handlar om ljuset som man ser genom olika föremål.

Solnedgången sedd genom en torr blomställning nere på stranden...

och genom träden som speglar sig i vattnet.


Kvällsljuset utifrån genom glasflaskorna.

Flera bilder på temat genom hittar du här

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...