31.10.08

Veckans fönster


Veckans fönster är fotograferat i Congonhas, en liten stad cirka 10 mil söder om Belo Horizonte. Vi var där förra lördagen och tittade då bland annat på denna ovanliga byggnad. Ursprungligen är den byggd som en pousada, ett slags värdhus, för pilgrimer. Byggnaderna är formade som en cirkel runt det stora stenlagda torget. Husen är ganska smala men långa, rummen ligger på rad. Nu används husen delvis som museum och kontor. Fönstret som jag fotograferat är precis bakom min rygg när jag tog den undre bilden.

Om du tittar in hos Susanne så hittar du flera som publicerar "Veckans fönster". Du kanske också vill delta?

Fredagsfärg - Vit


Men en nästan helt vit vallmo önskar jag en skön helg till er alla.
Här hittar du flera deltagare i Fredagsfärger.

30.10.08

En kommentar betyder så mycket...


Tack snälla ni för alla rara kommentarer som dyker upp här. De värmer så...
Tro inte att jag struntar i dem. Nej, jag har fortfarande problem med Internet.
Vissa sidor kommer jag alls inte in på, hos andra ser jag inga bilder och på bloggar som finns hos blogg.se kan jag inte kommentera. Jag hoppas verkligen att det är ett problem som försvinner av sig själv.
Nej, det är inte jag som lagt duken så tjusigt över brevlådan. Butiksägaren hade halva sitt sortimentet av dukar utanför butiken. Det blå bakom är också en duk.

29.10.08

Ordlös Onsdag


Ordlös Onsdag finns hos Akson och Nejma i Marocko.
Tyvärr så har jag sen igår haft stora problem att komma in på andra bloggar än Blogger. Få se om det blir bättre under dagen.

28.10.08

Tisdagstema - grå


Grått är det ju minst av allt i min omgivningar. Här skiner solen och det grönskar, fin försommargrönska uppblandad med det året-runt-gröna. Så jag hittar mitt grå motiv inomhus. Den här tillbringaren köpte jag på en marknad i Ouro Preto där man säljer föremål av täljsten, pedra-sabão som det heter på portugisiska.
Skålar, bägare, burkar, statyer, schackspel, grytor, pizzastenar till ugnen, ja allt finns nästan tillverkat i täljsten. En del dekorerat med målningar eller lackat. Hiskeligt fula saker och en hel del fina...

Stenmarknaden i Ouro Preto fotograferad en grå dag i april.

26.10.08

Fototriss - sött




Sött är en smak som brasilianare uppskattar. Här sötas det mesta. Med socker eller sötningsmedel. Nästan all juice som man köper är sötad.
På den översta bilden är det torkad frukt , aprikoser och russin. Sött och gott och ganska nyttigt.
Bilden i mitten visar några av mina favoritgodisar här, den mjuka vita nougaten med olika typer av nötter, cashew är godast. Mörk choklad är ju alltid gott och just den här från Europa är ju inte såå söt...men väldigt god.
Frukt och bär kan ju vara väldigt söta i smaken. Här är det en Cacifrukt eller Sharon som vi kallar dem hemma i Sverige.
Flera bilder av smaken sött hitts på Fototriss.

25.10.08

Veckans fönster


Det här fönstret finns på den gamla järnvägsstationen i Belo Horizonte.
Härifrån går två passagerartåg dagligen, båda mot Vitória som ligger vid kusten. Det är ett gruvbolag som fraktar malm från vår region till hamnstaden, som också tar med passagerare på resorna. Men det är nog mest tänkt för turister...resan på 55 mil tar 12 timmar!
Tågtrafik är inte alls vanligt här i Brasilien. Det mesta fraktas på de urdåliga vägarna, både människor och fraktgods. Om man inte flyger då förstås...avstånden är ju stora.
Veckans fönster är en idé från Susanne, kika in hos henne så hittar du flera som publicerar bilder på fönster.

24.10.08

Fredagsfärg - svart


Nästan svart är vattnet i tjärnen...eller dammen kanske man kallar den här.
Flera deltagare i Fredagsfärger hittar du här

21.10.08

Mera Ord - Tack Anja



Tack Anja för att du hjälpte mig med att få reda på trädets namn. Löven som jag visade igår, se här, kommer från ett träd som heter Bauhinia aculeata, White orchid Tree.
Nu när jag har sett flera bilder på trädet så upptäcker jag att blommorna har jag ju fotograferat tidigare...Men vid den tiden såg jag inte de vackra bladen. Världen kanske blir för liten genom kameralinsen...
Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Anjas blogg, Anjas Hill. Hon har en helt fantastisk trädgård med massor av, åtminstone för mig som är en verklig amatör, ovanliga växter. Dessutom enorma kunskaper!
Här hittar du flera bilder på trädet om du är intresserad.

Tisdagstema - Tid


Det gamla soluret från 1700-talet är ett gammalt sätt att visa tid.
Jag återanvänder en tidigare visad bild fast i ny tappning. Här finns det i färg.
Flera tolkningar av tid hittar du hos Tisdagstema.

19.10.08

Fototriss - Skyltar


Förbjuden körriktning i Ouro Preto...

Hastighetsbegränsning och varning för barn på vägen...

Förbjudet att parkera ...Den här bilden tog jag bara för att jag tyckte typsnittet på skylten var så snyggt. Tänk att jag fick användning av den också...
Som bonusbild visar jag en bild på en väggmålning utanför ett kafe här i Belo Horizonte. Det är ju ingen skylt men i stället för skylt. Man ser att där finns bakverk och tydligen mycket med kakao och choklad eftersom det är kakaofrukter som är avbildade. Visst ser det lite lockande ut att gå in där! Jag tycker om färgerna...

Flera deltagare i Fototriss den här veckan hittar du här

18.10.08

Veckans fönster


Veckans fönster är fotograferat i den lilla staden Diamantina här i Minas Gerais i maj i år.
Gillar du också att fotografera fönster så lägg ut en bild, titta in hos Susanne och lämna en kommentar så kan alla vi fönstertokiga få se också ditt bidrag.

17.10.08

Fredagsfärg - Lila



En blommande Dracena(?) från en rabatt här i Belo Horizonte och en liten anspråkslös blomma från en Ruta i min trädgård i Sverige är mina lila bidrag.
Flera deltagare hittar du här
Hoppas ni alla får en skön helg!

15.10.08

Ordlös Onsdag


Uppdatering! Den här veckan finns Ordlös Onsdag hos Akson.
Blomman här ovan är från trädet Frangipani som jag visat bilder på tidigare, se här.

14.10.08

Jaboticaba




När jag var på blomstermarknaden i fredags så fanns Jaboticaba-frukter att köpa. Se bild här. I helgen var vi och hälsade på vänner här i Belo och fick då se hur lustigt frukterna växer på trädet.
De vita blommorna som kommer direkt på stammen och grenarna blir senare till frukter. Frukten är först grön (nedre bilden) men när de mognar så blir de mörkt vinröda, nästan svarta. De är ganska små, cirka 3-4 cm i diameter.
Det mörka skalet är tjockt och det äter man inte här, även om jag gjorde det. Det smakar inte illa. Innehållet är nästan vitt och mycket saftigt och gott. Ibland finns det kärnor, ungefär som i vindruvor.
Frukten används till att göra sylt, marmelad, starkvin och mycket god likör.
Nyttig är den också, den innehåller antioxidanter och vitaminer.
Skalet används också efter att ha torkats och kokats bl.a. för behandling av astma, diarré och halsbesvär.
Trädet kallas Brasilian Grape Tree -Myrciaria cauliflora. Något svenskt namn har jag inte hittat.

12.10.08

Fototriss - spetsigt




Dags för Fototriss igen och den här veckans bilder ska visa något spetsigt.
En brasiliansk ko med spetsiga horn, ett blad från en för mig okänd växt eller stammen på ett träd som jag fotograferade i den Botaniska trädgården här i Belo Horizonte. Absolut inte kramvänligt!
Vilken är din favorit?
Här hittar du Fototriss.

11.10.08

Veckans fönster


Veckans fönsterbild är fotad i Tiradentes förra helgen. Två fönster och en fotograf i samma bild! Smidesgallret för fönstret fyller två funktioner, dels som inbrottsskydd - lite försvårar det väl - och dels som dekoration. Just den typen av smide med blommor och blad är väldigt vanligt som prydnadsföremål. Bl.a. ljusstakar och väggdekorationer finns i målat smide.
Det är Susanne som startat Veckans fönster och jag vet att vi är många som tycker om att fotografera just fönster. Varför inte haka på? Om du publicerar ett eget fönster, så skriv en kommentar hos Susanne så kan flera ta del av det. Här hittar du till Susanne.

Fredag på "Feira de Flores" ~ blomstermarknaden


Det var så länge sedan jag besökte blomstermarknaden så igår beslöt jag mig för att promenera dit och ta kameran med. Den är bara öppen på fredagar och det passar ju bra att köpa lite fina blommor till helgen.


Det är alltid massor av folk där och mest kvinnor. Där finns snittblommor, blommande krukväxter och gröna krukväxter. Mindre träd och växter för trädgården. Kryddväxter och krukor. Blomsterarrangemang är väldigt vanliga.
Allt sprakar av färg!



Ofta finns det också hemgjort godis eller honung att köpa.
Igår såldes det körsbärstomater i lös vikt och dessutom Jaboticaba som är en jättegod liten frukt.
1 Real= ca 3,05 SEK.



Den här kvinnan sålde hundvalparna! Det är vanligt att man köper hundar på det sättet. På vår ordinare marknad, Mercado Central som är öppen dagligen, säljs både kattungar och hundvalpar. De ligger stilla i burar i väntan på köpare. Det är hemskt att se...
Men mitt mål var ju att köpa med mig lite blommor hem. Jag tror att mina ögon tröttades ut av all färgprakt för vad jag hade i tygkassen när jag gick hem var buketten här nedanför...
Det blir ofta så att de blommor som får följa med hem är vita, oavsett om det gäller tulpaner, rosor eller pelargoner. Har ni någon favoritfärg som ni alltid köper?

Det här är ju en riktigt lyxbukett som skulle ha kostat en mindre förmögenhet i Sverige. Men jag kunde bara inte motstå den. 15 Real kostade den och det är ganska dyrt här...alltså ca 45 kronor. Ni skulle bara känna doften...
Lite färg blev det ändå hemma hos också, en vinröd chrysantemum med limegrön mitt ropade på mig och hamnade också i kassen.

10.10.08

Fredagsfärg - silver


En fröställning från clematis som nästan är lite silvrig...

...och gammalt, väderbitet och silvergrått virke får bli mina bidrag till veckans Fredagsfärg.
Här hittar du flera bilder av silver.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...