30.11.08

Fototriss - trappor


Trappor är veckans tema i Fototriss. Jag fick leta länge innan jag hittade tre stycken.
Den första trappan finns i klostret/pousadan i Caraca där vi sov över en natt för några veckor sedan. Den kom med på bild därför att den var så ovanlig. Nu framgår det inte så bra av bilden men den är byggd på ett mycket utrymmesbesparande sätt. Nederdelen är nästan vriden.

Nästa trappa leder ner till den lilla stranden nedanför hotellet där vi bodde på den grekiska ön Tilos. Den är fotograferad från vår balkong.

Den tredje trappan är också en bild från arkivet. Från fristaten Ladonien, Kullaberg i Skåne. En trappa i konstverket "Nimis" skapat av konstnären Lars Wilks. Har ni inte varit där så kan jag rekommendera ett besök.
Även om det inte ser så ut så känns bygget väldigt stabilt och vi gick både ner och upp i trappan!
Läs mera om Ladonien här.
Fototriss hittar du här

29.11.08

28.11.08

Fredagsfärg - rosa&vit


Veckans kombination i Fredagsfärg är rosa och vit. Inte helt ovanlig i mina arkiv, så idag blir det tre bilder!
Hoppas ni får en härlig första advent där hemma i Sverige. Vi tänder ett ljus på söndag och dricker lite glögg. Glöggen packade vi förra hösten innan vi flyttade hit, men den dök inte upp här förrän i mars med resten av vårt bohag. Men flaskan är oöppnad så den kanske är bra fortfarande...
Annars väntar ett besök på en stor konsthanverksmässa med deltagare från hela Sydamerika i morgon. Förra årets mässa drog 170.000 besökare så det blir kanske lite trångt...

Bilden ovan är en slags bananplanta. De små rosaröda frukterna är bananer. Jag är osäker på om de är ätbara.

Rosa chrysantemum.
Fredagsfärger hittar du här

27.11.08

Parfymmichelia


Fortsättning från förra inlägget:
Jag tog kameran med mig och gick på en promenad i gråvädret. Innan jag hann hem började det regna, ljumma droppar och inte alls så häftigt som det brukar. Bara skönt.
Nu såg jag en blomma i ett av träden här utanför och med lite klättrande och sträckande så nådde jag den! Vilken tur att man är lång!
Tack vare Anja, ännu en gång, så tror jag att jag vet vad träden heter. Men rätta mig om jag har fel. Men jag tycker att det stämmer rätt så bra med de uppgifter jag fått fram via Internet.
Anja var helt säker på att det är en Magnolia och trädet hör till Magnoliasläktet.
Jag googlade på bilder på träd här i Belo Horizonte och fann till slut en bild som jag tyckte liknade mina blommor.
Det visade sig heta Michelia champaca, "Parfymmichelia" på svenska. Blommorna används till att göra den mest dyrbara parfymen som finns, "Joy",enligt en uppgift jag hittat. Om det stämmer vet jag inte. Jag måste försöka leta upp någon som säljer parfymen för att provlukta.
Gott doftar det i alla fall här inne hos oss nu, där blomman står i ett vattenglas.
Här och här kan du läsa mera om det.

Är det här verkligen Magnolia?



Längs hela vår gata, på båda sidor, så står träd med blanka, vackra blad. Den senaste månaden så har de börjat dofta helt underbart och jag har sett mörkgula/oranga blommor högt uppe. Jag har frågat våra bekanta här men ingen av dem är speciellt kunniga på växter...
Häromdan gick jag förbi en man som knipsade av en gren på ett av träden och han såg nog min frågande blick för han började förklara något på portugisiska för mig. Det jag uppfattade av den snabba harangen var Magnolia. Sen skyndade han snabbt därifrån innan jag hunnit samla ihop mina portugisiska ord för att ställa en fråga. Fruktansvärt irriterande att det går så långsamt att plocka fram de ord man behöver.
Men kanske är det någon annan som kan hjälpa mig...jag vet att det finns enorma kunskaper på alla möjliga områden i bloggvärlden. För mig som bor i södra Norrland och endast har en liten rosa Magnolia i trädgården så fanns det inte i min tankevärld att dessa stora träd kunde vara Magnolia. Dessutom i en helt annan färg än de som jag sett tidigare.
Jag önskar jag kunde förmedla lite av den sagolika doften...
Bilderna på blommorna är lite suddiga tyvärr. Men blommorna sitter högt och är lite svårfångade...

23.11.08

Fototriss - ovanifrån


Hustak i Tiradentes sedda ovanifrån...

ett gräs också sedd från ovan...

och slutligen min hemstad just nu,Belo Horizonte, sedd ovanifrån.
Flera Fototrissdeltagare hittar du här.

21.11.08

Veckans fönster


Det här fönstret finns på det lilla kapellet uppe på bergssluttningen i nationalparken Caraca som jag hade med i en Fototriss för några veckor sedan. Se här.
Vi gick upp dit och vilade sen i skuggan av kapellet en stund och njöt av utsikten. På bilden här nedanför kan man se kyrkan, det gamla klostret där vi sov över och ruinen efter biblioteket.


Flera deltagare i Veckans fönster finns hos Susanne.

Fredagsfärger - gult och grönt



Trots att gult och grönt är två färger som jag inte tycker om tillsammans så visade det sig att det fanns många foton att välja bland i arkivet. Det beror kanske på att det är en vanlig färgkombination i naturen. Letade därför efter några motiv i den färgställningen som inte var växter men det var lite svårare.
Jag hittade i alla fall huset med de grönmålade fönstren och dörrarna. Det är fotograferat i Porto Seguro. Apropå fönster, kom ihåg Veckans fönster hos Susanne i morgon.
Blommorna, som jag inte har en aning om vad de heter, växte vilt i nationalparken Serra do Cipo.

Caipirinha har jag lärt mig att dricka här i Brasilien. Den passar bäst i varmt väder tycker jag. Hemma i Sverige är kanske varm glögg mera passande just nu.
Hoppas att ni alla får en skön helg!
( bilden blir större om du klickar på den)

20.11.08

Tävla i Mettes Fotomaraton

Jag hittade tack vare Johanna en fototävling som verkar jättekul. Mettes fotomaraton. Fina priser finns att vinna.











från Mettes blogg:
VAD ÄR EGENTLIGEN ETT FOTOMARATON?
Svar:
En jätterolig form av tävling där det krävs snabbhet och finurlighet!
Du får ett antal olika temaord som du ska fotografera.
Du har begränsad tid på dig och du ska ta bilderna i rätt ordning.
Du får bara lämna in en bild per tema.


Gå in och läs mera om priser och hur anmälan går till här.
Sista anmälningsdag är idag så sno er på...

Taggar


18.11.08

Hit leder vägen


Hit leder den skumpiga grusvägen som jag visade här i "Utan Ord". Till nationalparken Serra de Canastra i sydvästra hörnet av Minas Gerais. Där har floden São Fransisco sitt ursprung och det var till vattenfallet som vår brasilianske vän ville ta oss. Han hade läst om det när han gick i skolan men aldrig varit där tidigare.
Floden är en av de fem största i Sydamerika och en av de viktigare i Brasilien. 2900 kilometer lång och når havet i delstaten Alagoas i den nordöstra regionen av Brasilien.
Jag har inte sett många vattenfall tidigare och det här var nog det högsta, 180 meter. Mycket imponerande.
Vi var nyduschade alla tre när vi gick därifrån. Det lite suddiga på bilderna är just vattenångan. Bilden här nedanför visar fortsättningen på floden. Här är den smal men blir så småningom 4 kilometer bred.

Tisdagstema - Mörker


Utsikt från mitt sovrumsfönster kl. 22 måndag den 17 november. Hos mig är det sommar och ljust på dagarna så därför får det bli en bild tagen kvällstid.
Flera deltagare i Tisdagstema hittar du här.

16.11.08

Fototriss - skräp och sopor



Skräp och sopor är veckans tema i Fototriss. Överblommat och nedfallet skräp handlar det om här. Inte den värsta sortens sopor utan sånt som naturen själv tar hand om.
Flera Fototrissbidrag hittar du här.

15.11.08

Veckans fönster


Först måste jag måste få tacka för alla vänliga kommentarer med grattishälsningar till förra inlägget! Ni är så rara!
Så till "Veckans fönster", det får bli en bild från arkivet. Jag har alldeles nyss kommit hem efter att ha varit bortrest i två dagar och det finns ett aktuellt fönster i kameran men det får komma med någon annan gång.
Det här fönstret som jag fotograferat finns inte mera. Det gamla, fina huset där fönstret fanns revs snabbt ner i juni och sedan dess har man byggt upp en modern, fyrkantig låda där det numera finns en japansk restaurang. Japansk mat är väldigt populär här i Belo. På bara fem minuters gångavstånd hemifrån har vi fyra restauranger som serverar japansk mat.
Flera deltagare i Veckans fönster hittar du hos Susanne

13.11.08

Sju sanningar om mig

En utmaning till mig kom från Nässelblom & choklad och från Anjas Hill. Båda vill att jag ska berätta sju sanningar om mig själv.

Egentligen tycker jag precis som de att det är ganska jobbigt med såna här utmaningar. Men samtidigt är jag nyfiken och gillar att läsa om er så då får jag väl ställa upp och berätta något om mig själv som ni kanske inte redan vet:
~Jag tycker det är jättetrist att träna men tvingar mig själv ner till gymmet här i huset bara för att jag märkt att både kropp och själ behöver det. Och så känner jag mig sååå duktig efteråt.
~Är en riktig godisgris som älskar riktigt smågodis och sega, syrliga saker. Såna där riktigt onyttiga sorter. Men jag har faktiskt avstått från allt godis ett år helt frivilligt.
~Har alltid lågklackade skor därför att jag tyckte att jag var så lång - 1,78 - när jag gick på högstadiet. Alla killar var kortare...Numera är det av ren bekvämlighet.
~Jag älskar bröd, framförallt matbröd och vetebröd. Jag gillar att baka och att äta. Nu blir det inte så mycket bakat här i Brasilien mycket p.g.a. värmen, man orkar helt enkelt inte...
~Tycker om att ha vackra saker omkring mig. Gillar allt av naturmaterial, sten, keramik, glas, järn, silver,trä, ull, lin, skinn.
~Plockar gärna med mig hem stenar, kottar, kastanjer, snäckor, fröställningar... ja alla möjliga vackra fynd som jag hittar i naturen.
~Jag fyller år idag!

Är det någon som inte fått den här utmaningen och som känner att ni skulle vilja tillfredställa andras nyfikenhet så är det bara att skriva ett inlägg. Skriv gärna någon rad här hos mig så jag vet var jag kan få läsa några "sanningar"...

11.11.08

Redan dags?


Igår när jag kom hem efter att ha varit och handlat hängde den där ovanför porten, julgirlangen och kransen. Är det inte lite för tidigt?

9.11.08

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag...


Vaknade, öppnade fönsterluckorna och möttes av dimma över bergen. Fuktigt och kallt efter våra förhållanden här i Brasilien.
Vi har nämligen varit bortresta sedan igår. Då tog vi bilen och åkte 10 mil österut till en nationalpark, Parque Natural do Caraca. I stort sett det enda som finns i parken är ett gammalt kloster som numera används som hotell och där sov vi över.
Hotellet drivs fortfarande av katolska kyrkan så det är ett lugnt ställe där det ska vara tyst efter kl.23.
Det finns allt från väldigt enkla rum till ordinära dubbelrum med egen dusch och helpension ingår i priset. Vi betalade RS 210 = 735 SEK för vårt dubbelrum och då ingick en flaska rött vin till middagen! Prisvärt eller hur...

När vi ätit frukost hade dimman lättat och vi bestämde oss för att gå upp till det lilla kapellet som ligger på bergssluttningen. Bergstopparna runt det gamla klostret är över 2000 m så vi var inte lite svettiga innan vi kom upp. Men det var verkligen värt besväret, utsikten är fantastisk!

Vägen ner gick såklart mycket lättare. Sen var det dags att sätta sig i bilen för att åka hem till Belo Horizonte igen. Flera bilder från helgen dyker nog upp här inom kort!
Flera dagsfärska Fototrissdeltagare hittar du här

8.11.08

Grattis!


Det är väldigt spännande och positivt att få förmånen att prova på att leva i ett annat land en period i livet.
Men det finns en klar nackdel för oss som bor i Brasilien...vi är så oerhört långt från våra "barn" som bor kvar i Sverige. Speciellt tråkigt är det vid födelsedagar. Som idag då sonen fyller 23 år...
Ett jättegrattis och massor av kramar från oss!

Veckans fönster


Veckans fönster är från MAP, Museu de Arte, i Pampulha strax utanför Belo Horizonte. En hel radda med fönster. En vacker byggnad med böljande former från 1940-talet som jag skrivit om tidigare. Se här.
Byggnaden användes först som kasino men är numera ombyggd till konstmuseum. Vill du se flera fönster eller kanske själv delta så titta in hos Susanne.

7.11.08

Fredagsfärg - Vinröd


Vinrött är veckans Fredagsfärg. En av mina älsklingsfärger. Försökte hitta någon som inte föreställde en blomma men det var omöjligt...
Det här är en Chrysantemum, en krukväxt som säljs på varje marknad och i varje snabbköp här i Brasilien året runt. Den här gillade jag alldeles speciellt eftersom den är vinröd med limegrön mitt.
Flera deltagare i Fredagsfärg hittar du här.

En klarröd bonusbild blir det idag...Den tillägnar jag Marianne i Kairo som var på jakt efter namnet på det här trädet som blommar just nu här i Brasilien och också i Egypten. Enligt min flora så är det en Calliandra av något slag, kallas "Esponjinha" på portugisiska.
Hoppas att ni får en skön helg allesamman!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...