17.4.09

Veckans fönster - Kyrkligt


Förra veckan hann jag inte med Veckans fönster så nu tar jag igen skadan med en hel massa fönster. För visst är det väl fönster även om de är en del av taket...
De sitter i Metropolitankatedralen i Brasilia som vid det här laget börjar bli väldigt sliten men ska renoveras inom de närmaste åren. Det sägs att det är solen och hettan gör att glasen går sönder.

Katedralen är ritad av Oscar Niemayer, arkitekten bakom Brasiliens huvudstad Brasilia. Jag googlade och fann en artikel om honom från magasinet Residence. Se här. Han fyller 102 år i år och arbetar fortfarande. Nygift sedan två år tillbaka.
En spännande man även om man inte gillar hans arkitektur. Just nu bygger man nya regeringsbyggnader här utanför Belo Horizonte som han ritat. Jag har sett modellbilder och de är precis lika udda som hans andra byggnader.
Här hittar du länkar till flera kyrkliga fönster

21 kommentarer:

Susanne sa...

Jag som gillar Niemayers typ av arkitektur njuter fantastiskt av dina bilder. Om mannen visste jag inte så mycket så det är intressant att du berättar och länkar vidare.

Och så kan man ju också säga: Spännande arkitektur även om man inte gillar mannen. :)
Därmed inte sagt att jag inte gillar honom. :)

Lusthuset sa...

Vilken spännande byggnad. Jag tror att man sett den på bild någon gång, men den är ju sagolikt vacker inuti. Vilket underbart ljus det verkar vara. Jag tyckte väl att det såg lite annorlunda ut i din blogg, men trodde det berodde på din nya fina banner, men nu ser jag att det är ljus bakgrund. Jag tycker nog att det är bra vilket som. Ha en skön helg. Kram!

Chesney sa...

wow, I have never seen architecture like this before! All I can say is Spectacular!!

Rune sa...

Kjempeflotte bilder av et spennende bygg! Det må ha vært en fin opplevelse å være der inne ville jeg tro.

annette sa...

Ja, jag måste ju säga att jag tycker om Niemayers arkitektur som lite udda inslag, måste ha varit mäktigt att stå nedanför och fota alla dessa fönster med dessa fantastiska färger och former, roligt att läsa lite mer, tack för det.

Ha dett gott!

annette

Pysen73 sa...

Verkligen läckert! Och att vara nygift vid den åldern går ju inte av för hackor heller ;o)

Gunilla sa...

Fantastiskt vilken byggnad.
Fönsterna är ju helt otroligt i taket. Vilken färg.
Vacker både ute och inne.

Ha en fin dag

Gunilla

Ulrica sa...

Den är grymt läcker, udda men vacker på ett helt annat plan än vad gamla kyrkor är. Det måste vara så häftigt att stå där inuti.

Anonym sa...

Vilken fin kyrka!
Jag har gillat din svarta bakgrund men tack vare de fina bilderna längst upp tycker jag nästan bättre om den ljusa./Gunilla

aksonfoto sa...

Vilken underbart vacker kyrka! Måste vara himmelskt att besöka den.

Denna gamla arkitekt vet verkligen vad han gör. Det är annorlunda men otroligt vackert!

Trevlig helg!
akson

Gärdsmygen sa...

Vilken tuff byggnad! Jag gillar annorlunda byggnader. Vilket ljus det måste vara där inne. Det här inlägget gillade jag skarpt. Kul att du berättade lite om arkitekten. 102 år....tänk bara på all utveckling han varit med om!! 102 år...jobbar fortfarande (35-40 år efter svensk pensionsålder), skapar modern arkitektur, nygift. En unik man!
:)

Della sa...

Wow, vilket ställe! Och mycket snygga bilder. Det finns mycket där i Brasilien att foto kan vi väl konstatera. Det är väldigt spännande att titta in här och bli överraskad varje gång.
Ha en bra helg!

Ninnie sa...

Men...vilken fantastisk byggnad! Och så är det en kyrka också....definitivt en annorlunda kyrkobyggnad!!! Fin på sitt sätt, och vilken enorm kontrast till de mycket mycket äldre och rikt utsmyckade kyrkor jag såg när jag var i Toscana...!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

102 år och nygift! Härligt med människor som inte låter åren sätta hinder ivägen!!
Ha en skön helg. /Ingela

Marie Höglund sa...

Wow vad mäktigt på ett modernt vis. Fina färger i det annorlunda, men mycket vackra taket.
Fin header har du fixat också. Lite vårlik med ljusa fäger. Gillas. Kramen.

Amanda sa...

En modern krutgubbe. Jag tycker om kyrkan, den är manefik. Alla vackra fönster är sagolika. Hoppas att de håller efter kyrkan så att den inte förstörs av klimatet. Ha det bra /Amanda

Nattsyrran sa...

Wow! Vilken känsla det var att komma in här idag. Som att stå där själv och tita upp på det oerhört vackra!!! Må gott =)

Bitten sa...

Annorlunda och vackert!

Karin sa...

Helt otroligt vackra foton. Jag gillar ju science fiction filmer o dyl. så det är så häftigt att de finns sådana byggnader i verkligheten, och du är ju så duktig med kameran som alltid!!
Ha en härlig lördag! / Karin

Annika Christensen sa...

Helt otroligt!
underbart läckert...
Bra fotat.
Ha det gott
Annika

Klimakteriehäxan sa...

Visst är det häftigt! Jag har varit där, för länge sen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...