14.6.09

HumleblomsterHumleblomster 'Geum rivale', kallas också Mormors nattmössa, starmurre och baggpunga.
Blommorna besöks flitigt av bin och humlor och namnet humleblomster kommer nog av att det påminner om en humla som sticker ut bakdelen mellan kronbladen.
Roten innehåller nejlikolja som har en antiseptisk och smärtstillande effekt. Förr användes roten som magstärkande och febernedsättande medel samt mot diarré.
Den fick också förbättra smaken på dåligt vin och öl. På samma sätt har man också använt nejlikroten (Géum urbánum) som är en nära släkting till humleblomstret.

19 kommentarer:

annette sa...

Visst är dessa Humleblomster väldigt vackra, såg sådana igår, tycker dom är vackra i alla sina stadier, och tänk så mkt nytta många människor har haft av denna växt som medicin, inte heller dåligt att kunna förbättra dåliga starkdrycker;)
Den tredje bilden uppifrån tycker är så där lite extra vacker sett med mina ögon.
Hoppas regnet upphör hos Dej så Du får njuta lite av Svedala, här verkar det ljusna lite nu.

Kramar!

annette

Karolina sa...

Humleblomster tycker jag är bland de vackraste sommarblommorna

Chesney sa...

What an interesting plant - I am in awe of all of the pictures, but especially love the third one - the detail is incredible!

pudelflicka sa...

Vackert fotograferat!
Kram

Gunilla sa...

Vad roligt att du har landat.

Här är det mulet och regn idag ingen sol i sikte på flera dagar framåt.

Jättefina bilder som vanligt

Ha det gott
Gunilla

Kersti sa...

Humleblomster är an av mina absoluta favoriter bland sommarblommorna. Så ljuv och söt först och sedan så uppnosigt kaxig som överblommad. Jag har skrivit om det på bloggen (förra året tror jag det var). De påminner mig om mina tonåringar. Kram

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Vilka underbara och milda färger det är i bilderna, så snyggt!

Och välkommen hem till Sverige! Jag hoppas det här bedrövliga vädret försvinner så att ni (och alla vi andra) får uppleva lite sommarvärme.

micke berglings sa...

Hej! Humleblomster blev plötsligt väldigt vackert för mig:) snyggt presenterat av av dig... Ja till din fråga om vi har clowner i stan så deltog dessa på den årliga drömfesten nere på drömfabriken...

kristina feles sa...

Hej Ninni, välkommen hem! Vad skönt att flygresan gick bara bra :o) phu! Den här blommorna gillar jag! Min absoluta favorit är den första men alla är jättefina foton! Jag är sa glad över att jag har funnit din blog :o) Ha det saaaa bra :o) Kristina

Monica sa...

Du kan då presentera blommor så att de blir intressanta...vad det än är för sort... :)
Må så gott
Tjingeling
Monica

Lusthuset sa...

Så kul att få se bilder från nordligare breddgrader. Lika vackra som vanligt. Älska också humleblomster. precis som jag älskar livs levandes humlor också. Känns väl skönt att få andas en annan luft här. Rosenbilden i förra inlägget är så fantastiskt fin så jag blir stum. Ha en fortsatt skön semestervecka. Kram!

Love Your Homes sa...

Oi Nininha,

titta så smidigt det gick att flyga hem. Boa vinda!

Har planterat ett par humleblomster i år, får se hur det tar sig så de inte regnar bort just nu. Har du varit med om maken till dåligt väder?

Nu måste du snart lära mig hur du fotar så nära!!! Måste man ha stativ??

Abraco
Ingela

Photos by Storm sa...

Nu förstår jag att du är på hemmaplan. Humleblomster är en av mina absoluta favoriter. Första bilden mmmmm. Hoppas du haft en skön helg/kram Lis

Anna sa...

Mmmmm det är bara att konstatera att här hittar du motiv som ingen annan kan presentera på ett sådant makalöst härligt sätt som du..Ninni..det är lycka att få ta del av ditt sätt att se på naturens under

Veronica sa...

Tack för informatinen =)
Mycket vackert fotat. Har haft humle en gång i tiden men jag fick alltid ohyra så tillslut blev jag tokless och ryckte bort dem.

HelenJ sa...

Välkommen hem!
Skönt att se att du fotar svenska motiv lika underbart vackert och spännande som de brasilianska =)
Humleblomster är en klar favorit!
/Helen

Karins fotoblogg sa...

Så snyggt! Nog är det Ninnifärger allt :)
Baggpunga.... det var något nytt, har aldrig hört det! :)

Kram

Cecilia Boivie sa...

Jag får nästan dåndimpen, så snyggt!

Gärdsmygen sa...

"Humlen den klättrar så vild och så brokig, slår knut på sej själv och blir alldeles tokig..." så tror jag sångtexten är i Majas alfabete. Jag gillar humle och har humle på två ställen i trädgården. Väldigt vackra bilder du tagit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...