28.2.09

Månadsbilden - Februari


Så här ser det ut på min gata lördag morgon veckan efter karnevalen. Då är det väldigt få i farten. Många har tagit ledigt hela veckan och är bortresta. De flesta arbetsplatser är stängda från måndag till onsdag eftermiddag karnevalsveckan. Här i Belo Horizonte firas det inte alls som så mycket som det görs i Rio de Janeiro eller vid kusten i Bahia.
Som ni ser har vi ett strålande väder, solen skiner från en klarblå himmel och just nu när jag skriver det här är det +24 (kl.10).
Flera av deltagarna i Månadsbilden finns att hitta hos Camilla

27.2.09

Veckans fönster

Veckans fönster hittade jag i en kyrka i Brasiliens huvudstad, Brasilia. Nu verkar det som om jag är en flitig kyrkobesökare men ofta finns det spännande konst och arkitektur just där.
Utanpå ser "Santuáro Dom Bosco"ut som en fyrkantig grå betonglåda från 1960-talet men när vi kom in så blev vi verkligen fascinerade av allt glas.
Om man tittar på den nedre bilden syns det att väggarna består av glasmosaik från golv till tak. På alla fyra väggarna! Den 12 olika blå nyanserna i glaset symboliserar himlen om jag förstod guiden rätt.
Arkitekten som ritat kyrkan heter Carlos Alberto Naves.
Bilderna är lite oskarpa tyvärr. Det var ganska mörkt inne i kyrkan och jag fotar helst utan blixt...
Flera fönster finns att se hos Susanne

Fredagsfärg - rosa & grön


Veckans fredagsfärger rosa och grönt är ju en inte helt ovanlig kombination i växtvärlden.
Mitt foto är taget hemma i trädgården i Sverige i augusti 2008. Jag hittade också ett annat foto som jag tagit då som fick mig att längta hem efter svenska äpplen...
Saftiga och tunnskaliga med massor av smak.

Hoppas ni får en skön helg!
Flera bidrag till Fredagsfärger finns här

20.2.09

Veckans fönster


Veckans fönster får inte vara med för att det är vackert eller pittoreskt. Utan snarare är de väl ganska fula. Men häromdagen när vi satt på balkongen och åt frukost så höll jag på att sätta mackan i halsen när jag såg tjejen som klättrade ut och började putsa fönster. Ni ser trädtopparna och telefonledningarna där längst nere.
Hon står utan något som helst skydd i en planteringslåda och putsar fönstren utvändigt! På 11 våningen!
Det är inte första gången jag ser det, men den första gången när jag kom mig för att hämta kameran. Fönstren är så tokigt konstruerade här att de inte går att tvätta på annat sätt än att klättra utanför.
Vi har likadana och sovrumsfönstret brukar vi hjälpas åt med att putsa. Maken står på tå på en stol inne i duschen med en långskaftad mopp, typ Vileda, i handen som han sträcker ut genom toafönstret och försöker gnugga bort all smuts från rutan i sovrummet. Samtidigt drar jag rutan fram och tillbaka inne i sovrummet:))) Det är faktisk en riktig cirkuskonst!
Men aldrig att jag skulle skicka ut någon annan att tvätta fönstren åt mig. Då får de nog hellre vara lite smutsiga.
Flera och vackrare fönster finns att se hos Susanne

Fredagsfärg - turkos & svart


Veckans Fredagsfärger tyckte jag först såg helt hopplöst ut. Turkost! Men sen drog jag mig till minnes att jag fotat en konstig turkos blomma den första gången jag var till den botaniska trädgården. Så fick jag användning för den också.
Jag lovar, bilden är helt autentisk, jag har inte gjort något åt färgerna i Photoshop.
Jag har bläddrat i floran och hittat namnet på den lite udda blomman. Den heter 'Strongylodon macrobotrys' , "Jade" på portugiska och "Jade vine" på engelska.
Här i Brasilien är det nu karnevalstider. De flesta är lediga från jobbet i början av nästa vecka och många åker till Rio eller till någon annan kuststad för att fira. Andra flyr larmet till något lugnt hotell på landet.
Vad vi ska göra är inte riktigt klart ännu, kanske blir det en resa någonstans.
Önskar er alla en trevlig helg!

19.2.09

Favoriten


Såg att Ulla hade valt ut sitt favoritfotografi från förra året och jag blev inspirerad att göra detsamma. Från början tror jag idén kommer från Åsa .
Det här är alls inget mästerverk teknisk sett utan ett rent känslomässigt val.
Fotot togs en helg när vi besökte den lilla staden Diamantina norr om Belo Horizonte. Strax innan solen gick ner tog vi bilen för att åka och titta på den gamla vägen som de afrikanska slavarna fick bygga för att de portugisiska kolonisatörerna skulle kunna tranportera guld och ädelstenar till kusten.
Här har jag skrivit om "Estrada real", som vägen heter, tidigare.
Det var en mäktig upplevelse att se alla dessa stora stenblock som de säkert under svåra förhållanden lagt till en väg över bergen. En sträcka på drygt 70 mil!
Innan vi hann tillbaka till bilen så gick solen ner bakom bergen och jag fick ännu en bild av solnedgången.

17.2.09

Sol






Sol igen...efter allt regnande som varit de sista veckorna känns det skönt att få se en klarblå himmel.
Vi har tagit det första steget mot "hösten". Skolorna har börjat och vi fick vintertid igen i helgen. Nu skiljer det fyra timmar mellan Belo Horizonte och Sverige.
Hösten här innebär att regnperioden upphör. Temperaturen dagtid brukar hålla sig runt +25 och nätterna kan bli lite svalare, ca +18. Vi får se solen oftare än på sommaren...med andra ord en behaglig tid.

15.2.09

Fototriss - Triss




I dagens Fototriss vill Helena att vi ska visa bilder med en triss i varje bild. Här kommer mina bidrag.
Vallmon är en bild från arkivet, tagen förra sommaren i Wij trädgårdar. De andra två är fotograferade här idag. Kaktusen med de tre "frukterna" är fotograferad i Botaniska trädgården här i Belo Horizonte.

14.2.09

Veckans fönster


Veckans fönster är fotograferat i stadsdelen Savassi i Belo Horizonte. Det finns på ett privat hus. Som vanligt är, så är fönsterluckorna stängda för att skydda mot solen och värmen.
För mig som har stora och många fönster hemma i huset i Sverige och tycker om att ljuset flödar in, var det i början svårt att dra för jalusierna på dagarna. Men med tiden insåg jag att det fanns en anledning...
Så nu ligger sovrummen i halvmörker på dagarna. Tack vare det så hålls temperaturen nere åtminstone lite.
Hos Susanne finns länkar till flera av oss som brukar fotografera fönster.
Trevlig helg!

12.2.09

Färgglädje



Vaknade till ett grått Belo Horizonte. Innan jag hann få på mig kläderna och packa ner kameran så regnade det. Så det blev en stund framför datorn med några färgstarka bilder härifrån för att pigga upp mig själv.
Kanske blir det en promenad efter lunch istället...

9.2.09




Några flera bilder från vår promenad igår.
Det regnar och åskar kraftigt varje eftermiddag och det hinner aldrig torka upp ordentligt. Mossan växer och frodas och stenbeläggningen på de branta vägarna blir halkig. Luften är fuktmättad och känns så nära ett regn det kan vara utan att regndroppar faller.

På fjärilsjakt


Vi kände för en naturupplevelse igår maken och jag så vi åkte till vårt friluftsområde, Mangabeiras. Solen sken och fjärilarna fladdrade runt oss när vi gick skogsvägen.
Det var flera sorters fjärilar och naturligtvis även de stora klarblå som jag jagat så många gånger tidigare. De är hopplösa att fånga på bild och till slut blev så irriterad att jag bara tryckte av en bild.
Så här blev resultatet:) Inte kan man se att det föreställer en fjäril men ni får använda fantasin. Den är 10-15 cm och klart blå metallglänsande. Den största och vackraste fjäril jag nånsin sett.
Men visst blev det en fartfylld bild!

7.2.09

Veckans fönster


Veckans fönster är hämtat från "San Martin Antiquario" här i Lourdes, Belo Horizonte.
På den ena sidan av byggnaden finns dessa fönster. På den andra ser det mera ut som en öppen veranda där antikviteterna stå uppradade. Fast med smidesgaller som skydd. Här behöver man ju inte skydda sig mot någon kyla.

Titta in hos Susanne om du vill se flera fönster eller själv delta.

6.2.09

Trevlig helg!

Blomman här ovan är en okänd skönhet som jag hittade på blomstermarknaden förra fredagen. Doften är bedövande! Jag frågade en kvinna som också köpte samma snittblomma om hon visste namnet och fick till svar: Angelica...
Längre har jag inte kommit. Googlar man på angelica så hamnar man på 'Angelica sylvestris' - Strätta och det är det ju inte.
Hoppas att ni alla får en skön helg!
Snöig på vissa håll i Sverige har jag förstått.
Här väntar vi oss lika väder som varit de senaste veckorna, sol på förmiddagen och under eftermiddagen och kvällen kommer värmeåskvädren med regnskurar.
Uppdatering: Tack vare Kerstin så har jag fått namnet på blomman. 'Polianthes tuberosa'.
Läs här om du vill veta mera

5.2.09

Rost






En spännande fasad sprang jag på idag när jag var ute med kameran. Rostiga plåtar, rostfritt och målade ytor i någon slags lila nyans där man också satt fast grenar som dekoration.
En annan dag när inte solen skiner ska jag återvända för att se om det går att ta en översiktbild.

3.2.09

Sjätte bilden i sjätte mappen


Jag har blivit utmanad av Akson och Carina. Nu ska sjätte bilden i sjätte mappen visas upp. December/Sverige står det på min sjätte mapp på hårddisken.
Den här bilden togs under en promenad den 21 december, en söndag före jul. Hela familjen var samlad hemma i huset i Sverige. Det dröjer ett tag till nästa gång...
Den här utmaningen har cirkulerat runt ett tag nu så jag tror att många redan fått den. Jag bryr mig därför inte om att skicka iväg den till några andra bloggare utan den som känner för det antar utmaningen.

1.2.09

Utan Ord


Hos Pumita hittar du flera deltagare.

Fototriss - Belo Horizonte 1 februari 2009


I dagens Fototriss ska vi återigen visa hur det ser ut just idag där vi befinner oss. Ett tema som återkommer varje kvartal.
Vi tog bilen och åkte till Pampulha för att spana efter Capybara. Vattensvinen som jag skrivit om tidigare. Se här och här.
Sonen åker hem till Sverige imorgon och vi tyckte det skulle vara roligt för honom att få se dem. Nu blev det inte så. De hade nog dragit sig tillbaka till någon skuggig och lugn plats. För runt sjön där de brukar hålla till, var det idag massor av människor som motionerade och njöt av solen och värmen.
Vi tittade lite på konstmuseet och köpte en Coco Verde, en kokosnöt för att få i oss lite vätska. Kokosnötterna säljs i varje gathörn.


Kannan blommar i rabatten utanför museet.
Vill du se hur det såg ut förra gången jag hade det här temat kan du titta här.
Vill du se dagsfärska bilder från flera ställen så hittar du dem här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...