30.4.09

Månadsbilden - April


Tänk att en månad kan gå så fort...Men nu var jag förberedd och passade på att ta bilden i söndags eftermiddag.
På köpet fick jag då en bild till min andra blogg, 365 dagar. Se här. Då ser ni baren Assacabrassa som ligger till vänster i bilden här ovan, bakom den vita polisbilen.
Vanligtvis är söndagar lugna dagar här i vår stadsdel men nu var det full fart på grund av matchen mellan Cruzeiros och Atletico, de två fotbollslagen från Belo Horizonte.
Kanske var det därför som polisbilen också stod där...för att se att allt gick lugnt tillväga eller kanske för att få en se en skymt av matchen på storbildsTVn på baren.
Några större förändringar har inte skett sedan bilden i mars. Vädermässigt så har regnandet avtagit och solen skiner nästan varje dag. Man blir förvånad om den inte gör det.
Här i stan är det fortfarande varmt på kvällarna, medan det kan kännas lite kyligt på morgonen. På dagen är det ca +28-29 grader och nattetid 17-18. Så nu blir det frukost inomhus när vi stiger upp tidigt.
Hos Camilla finns flera deltagare som presenterar Månadsbilder från sina hemtrakter.
Hoppas ni får en skön Valborg och en helg med vackert väder!

26.4.09

Bildligt talat


Flera deltagare i Bildligt Talat hittar du hos Mimo

Fototriss - Sten




Sten är veckans tema i Fototriss. När jag tittar igenom mina bilder så märker jag att det är ett populärt motiv. Det gjorde det lite svårt att välja...
Men slutligen så blev det tre bilder från stenar som finns i Rio Cipó, floden som rinner igenom Serra do Cipó där vi tillbringade påsken.
På många ställen kan man gå ner i floden och bada eller ligga på stenhällarna och sola.
Lena, varma stenar alldeles blankslitna av vatten och sand...Fina runda former också skapade av vattnets kraft.
Här hittar du flera deltagare i Fototriss

24.4.09

Veckans fönster - Spetsigt


Veckans fönster ska vara spetsigt och det gav mig en stunds letande eftersom jag inte har sådan bra ordning bland mina tidigaste mappar med foton på den externa hårddisken.
Det här fotot är taget för ungefär ett år sedan i Ouro Preto. Jag tror nästan att jag visat den här bilden tidigare men den får duga som fönsterbild den här veckan. Spetsigt var inte lätt...
Ouro Preto är av de gamla städerna från guldrushens dagar liksom systerstaden Mariana där vi tillbringade några dagar i början av veckan.
Flera fönster finns att se om du tittar in hos Susanne

Nyklippt!

Nej det är inte jag på bilden...så kort blev det inte ;) Men tyvärr stämmer nog hårfärgen ganska bra med min...
Jag är nyss hemkommen från frissan efter min första klippning här i Belo Horizonte. Jag brukar annars vänta tills jag kommer till min frisör i Sverige...för säkerhets skull.
Men nu pluggade jag in vad klippa topparna och luggen heter på portugisiska och stegade in på första bästa salong som inte såg alltför lyxig ut.
Kom ut igen 95 Real fattigare(ca 350 SEK) med nytvättat, tre centimeter kortare hår. Perfekt!
Fast jag hade ju sagt åt maken att jag skulle gå på en budgetsalong och komma under hans kostnad för klippning. Han går nämligen hos en riktig dyr "innefrisör" här i BH. Inte för att han bryr sig särskilt mycket om hur han ser ut utan bara för att han hamnade där av en slump första gången han skulle klippa sig.
Nu kostade min klippning dubbelt så mycket!!
Vår helg är helt oplanerad för en gångs skull, vi tar dagen som den kommer.
Hoppas ni alla får en skön helg med vårvärme!

22.4.09

Mariana återigen


Vi återvände igen till Mariana bara en månad sen vi var där senast.Mariana är den äldsta staden i Minas Gerais. Den grundades i slutet av 1600-talet och är en av de städer som byggdes upp av portugiserna under guldrushen. Den gamla delen av staden är verkligen charmig med många gamla hus bevarade. Den är mer turistvänlig än någon av de städer vi besökt tidigare. Här finns nämligen välkomstskyltar på engelska!
Många hantverkare och konstnärer har ateljéer i gamla stan. Vi tittade in till en finsnickare som gör möbler och här är bilder från hans verkstad. Palmen växer på den minimala innergården som är en del av hans verkstad. Stackarn, han hade så mörkt och murrigt invändigt så jag har svårt att förstå hur han kan jobba under såna förhållanden.
Så även att fotografera utan blixt innebar stora problem, det kan ni se på bilderna.


Det härliga torget med alla stora träd som ger skugga är samlingspunkten både dagtid och kvällstid. Det finns massor av parksoffor där man kan ta igen sig i skuggan, läsa en tidning eller bara prata bort en stund.

Vandrar man längst upp på kullen så ser man en del av det "vanliga" Mariana. Liksom överallt annars här i Minas är naturen bergig. Städer och byar klättrar uppför bergsluttningarna.
Här och här finns flera bilder från Mariana.
Den gamla "Bubblan" i förra inlägget är också fotograferad vid torget. De tillverkades här i Brasilien ända in på 90-talet tror jag och det finns fortfarande många exemplar rullandes ute på vägarna.

Ordlös Onsdag - Gammal


Flera bidrag till Ordlös Onsdag hittar du här

19.4.09

Äntligen...


Äntligen blommar den min svenska pelargon. Jag fick ett skott av mina snälla grannar i Sverige som jag tog med mig hit till Belo Horizonte i höstas eftersom mina egna pelargoner var utlånade till min syster.
Jag började misströsta och var på vippen att slänga den för några veckor sedan men det var väl tur att det aldrig gick så långt. Den är ganska mager och tanig och alls inget praktexemplar.
Jag har haft mina misstankar om att jorden man köper här är för lerhaltig. Den är väldigt kompakt och tung. Men jag är alls ingen pelargonexpert så jag vet inte vilka förhållanden de vill ha egentligen.
Imorgon bitti åker vi till den lilla mysiga staden Mariana på ett par dagar. Kamerabatteriet är nyladdat och minneskortet tomt.

17.4.09

Veckans fönster - Kyrkligt


Förra veckan hann jag inte med Veckans fönster så nu tar jag igen skadan med en hel massa fönster. För visst är det väl fönster även om de är en del av taket...
De sitter i Metropolitankatedralen i Brasilia som vid det här laget börjar bli väldigt sliten men ska renoveras inom de närmaste åren. Det sägs att det är solen och hettan gör att glasen går sönder.

Katedralen är ritad av Oscar Niemayer, arkitekten bakom Brasiliens huvudstad Brasilia. Jag googlade och fann en artikel om honom från magasinet Residence. Se här. Han fyller 102 år i år och arbetar fortfarande. Nygift sedan två år tillbaka.
En spännande man även om man inte gillar hans arkitektur. Just nu bygger man nya regeringsbyggnader här utanför Belo Horizonte som han ritat. Jag har sett modellbilder och de är precis lika udda som hans andra byggnader.
Här hittar du länkar till flera kyrkliga fönster

16.4.09


Känner ni inte igen er? Inte jag heller. Jag är så trött på min mörka bakgrund så jag tänkte testa en ljusare sida...
Men bli inte förvånade om det är mörkt igen nästa gång för jag vet inte riktigt om jag trivs så här heller.
Bilderna är tagna i Serra do Cipo där vi var i påsk. Växten på bilden heter "Chuveirinho" på portugisiska. 'Actinocephalus Bongardii' är det latinska namnet men något svenskt har jag inte hittat.
Här i Brasilien är det en långledig helg eftersom vi firar Tiradentes dag på tisdag. Många är lediga i fyra dagar. Tiradentes var en upprorsledare som blev avrättad av portugiserna den 21 april 1792 och numera är den dagen är en nationell helgdag.
Vi tänkte passa på att åka till den lilla staden Mariana igen ett par dagar i helgen.
Hoppas att vårvädret fortsätter hemma i Sverige och att ni får en skön helg!

15.4.09

Före


Så här såg den ut när den blommade som vackrast den mörkröda stora Dahlian som är efterbilden i Ordlös Onsdag.
Den bilden är tagen när nästan alla kronblad fallit och det bara var den gröngula blanka mitten kvar

Ordlös Onsdag - Efter....blomningen


Flera Ordlösa bilder finns här.

13.4.09

Påsk på Pousada


En bild från skärtorsdagens kväll med fullmåne och +25 i luften. Maken tar igen sig i hängmattan efter bilresan från Belo Horizonte till Serra do Cipo. Själv springer jag omkring med kameran för att fotografera fullmånen...
Vi blev rekommenderade den här pousadan/pensionatet av en vän här i BH. Den ligger fint nära floden, Rio de Cipo och nationalparken. God frukost och jättetrevlig, omtänksam stämning. Hit återkommer vi gärna!

Några detaljer från pousadan. Enkelt och smakfullt och mycket gästvänligt.

Det gröna huset till vänster är en del av pousadan. Grusvägen leder till nationalparken. Mer därifrån en annan dag.

12.4.09

Fototriss - Tidens tand




Vem vet vad den här krukan varit med om...
På Pousadan där vi har firat påskhelgen fanns sparsamt med prydnadsföremål. Men det som fanns var desto vackrare. Gamla krukor och kannor i keramik, korgar och något rostigt fat. En fågelbur av grenar. Allt sånt som jag faller för.
Den här krukan stod med fyra andra under en bänk på verandan som gick runt huset.
Inte tycker jag att det gör så mycket att det saknas några bitar uppe på kanten av krukan...men jag är kanske lite udda i det fallet;)
Flera deltagare i Fototriss hittar du här

9.4.09

Glad Påsk - Feliz Pascua


Vi åker till en liten Pousada/hotell på landet över helgen för att njuta av tystnaden och frisk luft. Kanske får vi lite påskmat också.
Idag är vädret lite tveksamt men det verkar kunna bli uppehåll över helgen. Då blir det långa promenader med kameran och kanske något dopp i floden eller poolen.
En riktigt Glad Påsk önskar jag er alla!

8.4.09

Påskpyntande


Min jakt efter påskpynt blev inte alls lyckosam. Det är något som saknas här i Belo Horizonte.
Det enda som jag sett är små påskharar gjorda av chrysantemum. Men ägg finns ju i kylskåpet så jag blåste ur några som jag sedan målade prickar på och hängde upp i ett stort knippe trollhassel.
Mitt stora blanka Emuägg får också ligga framme. Vaktelägg kan man också njuta av. Alla med olika mönster. Lite krångliga att skala bara...

7.4.09

Veckans port - detalj


Jag hade för avsikt att inte delta i några flera fotoutmaningar än de jag redan brukar vara med i. Men jag har sett Kadermos Veckans port tidigare och känt mig frestad att delta. För det är ju inte bara fönster som lockar mig att ta fram kameran utan även dörrar och portar.
I lördags var vi på jakt efter en argentinsk restaurang som vi blivit rekommenderade. När vi kom fram så möttes vi av den här stängda porten. Stängt tills vidare!
De vackert slitna färgerna och det fina beslaget (kallas det kläpp?) blev ju naturligtvis fotograferade men sen hanns det inte med något mera. Vårt lunchsällskap var så hungrigt!

5.4.09

Fototriss - prickigt




Temat för Fototriss den här veckan är prickigt. Det är mitt favoritmönster. Men ändå har jag bara en enda sak här i vårt hem som är prickig och det är en höna. Hon kanske får komma med senare i veckan. Nu är det prickigt i naturen som mitt bidrag visar.
Den översta bilden är en fikonkaktus.
Bilden i mitten är en ganska vanlig rabattväxt här i Belo Horizonte. Är det någon som vet vad den heter?
Nedersta bilden visar stammar från en kraftig bambu, antagligen ganska gammal. Bilden är tagen i Botaniska trädgården här i Belo Horizonte.
Flera prickiga bilder hittar du här

3.4.09

Veckans fönster


Den här veckans fönster finns på ett bostadshus i Belo Horizonte. Det var den lustiga placeringen och den härliga färgen på fasaden som fick mig att ta en bild.
Flera foton på fönster finns hos Susanne

Skulle ut och handla tvättmedel...


...och förlorade mig helt i detaljer...


Det finns så mycket intressant att fotografera och vissa dagar ser man bättre än andra...

...färger, former och snygga mönster. Som tur var kom jag ihåg tvättmedlet!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...