31.5.09

Bildligt talat


Bildligt talat finns hos Mimo

Månadsbilden - Maj


Månadsbilden tog jag förra lördag eftermiddag då baren/restaurangen, "Bar do Lopez" i bortre änden av vårt kvarter firade något slags jubileum. Ni ser baksidan av scenen som är det gula längst bort i bilden.
Vår del av gatan stängdes av och bord och stolar ställdes ut även på körbanorna. Det grillades och dracks öl. Några musiker spelade på scenen och alla vi i de närmaste kvarteren kunde "njuta" av musiken.
Annars har inte mycket hänt sedan bilden i april tycker jag. Vädret är fortfarande soligt, med varma dagar och svalare nätter. Med temperaturer som en svensk sommar.
Här kan du se mina tidigare Månadsbilder
Hos Camilla finns andra deltagare i Månadsbilden.

30.5.09

Veckans fönster i färg


Till Susanne som ville se mitt bidrag till "Veckans fönster" i färg. Jag hade själv svårt att bestämma mig för vilken variant jag skulle använda, den svartvita eller bilden i färg.
Jag är inne i en period när jag tycker mycket om svartvitt och dessutom tycker jag att just det här motivet gör sig ganska bra utan färger.
Vad tycker ni?

29.5.09

Veckans fönster - Trasigt


Ett fönster fotograferat på en liten bakgata här i Belo Horizonte. Hela huset är nog ett rivningobjekt. Tyvärr fanns ingen bra vinkel att få med mera av huset just den dagen.
Flera som deltar i fotoutmaningen Veckans fönster finns hos Susanne.

Trevlig helg!


Hoppas att ni alla får en fin Pingsthelg med mycket sol!

28.5.09

Frö



Närstudier av ett pelargonfrö. Slarvar man med att nypa av blommorna när de har vissnat så kan man så småningom se såna här frön...
Den nedersta bilden känner säkert några av er igen. Den har jag visat tidigare på min andra blogg fotografia 365 dagar, se här

26.5.09

TisdagsTema - Frukt


Litchie, 'Lichi chinensis', är en av mina många favoritfrukter.
Här kan du läsa lite mera om dem.
Det var fem månader sedan jag deltog i Tisdagstemat senast. Det krånglade alltid och jag stoppades i spamfiltret så till slut gav jag upp. Men nu var det ett roligt tema så jag tänkte testa igen.
TisdagsTemat hittar du här
Uppdatering...
Fastnade den här gången också :-(
Är det bara jag som har det problemet?

Längtan


Idag har jag drabbats av en enorm hemlängtan...
Nu har jag börjat räkna dagarna tills vi får sätta oss på planet och åka mot Sverige. Bara 15 dagar kvar...

21.5.09

Veckans fönster


Den här veckan är temat valfritt. Jag väljer att visa fönster från insidan av en liten frukostmatsal på en pousada i Mariana. Kameran är ju alltid med och så också när vi skulle äta frukost. Matsalen är i två plan och för oss var det dukat en halvtrappa upp.
Det såg så lustigt ut när man såg fönstren på huset mittemot genom pousadans fönster så därför tog jag en bild.
Veckans fönster finns hos Susanne

Saluhallen - Mercado Central


Gula passionsfrukter längst uppe till vänster, lime, de små söta bananerna "Banana Ouro", avocado och apelsiner


Den här så populära Bachalaun, torkad torsk eller långa från Portugal eller Norge. Den bereder man som vår lutfisk och äter sen stekt eller kokt, i små pajer, sufflé eller på pizza.

Maniok eller kassava är den bruna roten på bilden här ovanför som används friterad,stekt eller kokt som tillbehör till kött eller kokas till soppa. Malen till mjöl kan man baka matbröd och söta kakor av den.
Majs är också väldigt vanligt här. Förutom att man äter den som den är så finns i en hel mängd olika malningsgrader till matlagning. Det finns till och med juice av majs.

Chili finns både som färsk, inlagd och i pulverform. Det finns frukter och grönsaker som jag aldrig sett tidigare och fortfarande inte vet hur de används.
Här nedanför finns ostar i mängder...De mörka som hänger är den rökta sortens ost som är så vanliga att steka eller grilla. Det är jättegott!

Vitlök i alla tänkbara former, hel, i klyftor, hackad, mosad till puré eller torkad i flisor.
Här nedanför är det tobak i de stora rullarna.

Nästan allt man behöver kan köpas i saluhallen här i Belo Horizonte. Förutom allt tänkbart som kan ätas så finns bl.a möbler, hattar,husgeråd, korgar, städattiraljer, sprit, snacks, kosttillskott, prydnadsföremål, förpackningar, väskor, smycken, instrument, växter, hälsokost, fåglar, hundar och katter som du kan ha som sällskapsdjur. Du kan klippa håret, få manikyr, äta lunch eller bara ta en öl i en bar.

19.5.09

Färgsvag trio


Jag satt och tittade på Dellas fantastiska bilder i morse och blev så inspirerad av hennes färgfattiga prästkragar. Se här
Så nu har jag suttit och lekt i Photoshop en stund. Ibland känner man sig mätt på alla färger och idag är en sån dag. Jag gissar att det är en Klockranka som jag fotograferat...
Är det någon som vet?

18.5.09

Frukost i Caraca...och lite mera


Spisen som jag visade i "Bildligt talat" står i ett gammalt kök i klostret i Caraca. Det är en typisk spis från Minas Gerais även om den här är extra bred med två eldstäder. Den är lång och smal, vedträna man stoppar in på ena änden kan vara uppåt en och en halv meter.
Här stekte jag och de andra gästerna ägg, ost och bröd till frukost igår morse. Mysigt och gott! Vi vaknade och frös och då kändes det skönt att få värma sig en stund vid elden. Klostret ligger på drygt 1200 meters höjd och nu under hösten och vintern kan det bli kyligt när inte solen är framme. För en brasilianare är det riktigt kallt. Många hade mössor, halsdukar och jackor på sig inomhus. Så långt gick inte vi, men nog var det skönt med en fleecetröja på sig när termometern visade +15.
Det serveras en enkel frukost här för att vara på en pousada. Melon och papaya i skivor, två olika sorters juice, kaffe, te och choklad. Vitt bröd, de här så vanliga ostbollarna, två sorters ost och skinka. Och äggen förstås. Naturligtvis också någon sorts sockerkaka och småkakor. För just kakorna är väldigt populära på alla frukostbord. Många tar bara kaffe och kakor.
På spisen steker man direkt på den stora, plana hällen eller också använder man den som en vanlig spis för grytor. Vid lunch och middag serveras också den varma maten från grytor som står på spisen. Vi gäster går runt och plockar på oss det vi vill ha. Kalla grönsaker och sallad finns också. Och ofta en dessert som kan vara den vanliga vita färskosten med någon söt inläggning till. I lördags var det kanelsyltad pumpa.
Grytorna kan vara långkok som "Feijoada", den brasilianska nationalrätten. Det är svarta bönor, korv och olika sorters kött som får koka tillsammans. Köttet kan vara något rökt och saltat, fläsk och nötkött. Tunga och grisfötter är vanliga ingredienser. Man tager vad man haver...
Till det äter man ris, snabbfräst kål av en speciell typ - "Couve" som är väldigt gott. Som tillbehör finns också skivade apelsiner och "farofa", fräst maniokmjöl som man strör över.
Annars är kyckling i olika former väldigt vanligt. "Batatas fritas", pommes frites finns alltid som tillbehör.
Jag har tyvärr inga bilder på Feijoada eftersom jag inte alls är någon älskare av maträtten. Men jag hittade en här
Klostret är gammalt, de första delarna byggdes i slutet av 1700-talet och just den här delen ser ut att kunna vara från den tiden med grova gamla bjälkar i taket och tjocka murar. Det är väldigt mörkt inomhus vilket gör att det är svårt att ta bilder utan stativ och blixt.

Växterna som syns utanför fönstret är "Flitiga Lisa", 'Impatiens walleriana' som här är mer som ett ogräs. Vinet i de nu tomma flaskorna på bilden här nedanför tillverkas i klostret. Och som synes är det populärt:)
Här och här finns flera bilder från vårt tidigare besök i Caraca.

Caraca



Några bilder från helgen...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...