30.6.09

Månadsbilden - Juni


Det blir premiär för min svenska månadsbild idag!
En bild från en av de lummiga gatorna på den gamla bruksbebyggelsen här i stan. De typiska syrenhäckarna kantar trädgårdarna och de gamla lönnarna ger en fin skugga.
Nästa gång den här vyn dyker upp här bör bli i höstskrud i september då vi är tillbaka i Sverige igen.
Bilden är tagen i kvällssol för drygt en vecka sedan, strax efter en liten regnskur. Sen dess har det inte regnat en droppe och det är fortsatt varmt och skönt här hos oss. Blommorna i trädgården har slagit ut och pionerna är nästan överblommade redan.
Jag packar mat och böcker för att åka till sommarstället igen några dagar och maken kommer efter när han slutat arbeta.
Vi ses igen om några dagar!
Flera deltagare i månadsbilden finns hos Camilla.

26.6.09

Krollilja


Krollilja, 'Lilium martagon' blommar just nu i min trädgård. Plantorna har jag fått från en av mina arbetskamrater och jag hoppas att de sprider sig så att de blir många.
Tyvärr så är bladen godis för liljebaggarna så vissa plantor har mera hål än gröna blad. Det är inte bara jag som gillar krolliljor...
Hoppas ni alla får en skön och solig helg!

Ensamt


Veckans fönster ska vara ensamt enligt Susanne
Det fönster som jag fotograferat finns på en av de gamla bruksgårdarna i vår stad. Fantastiskt mysiga hyresbostäder där det krävs åratal av köande innan man kan få en lägenhet. Jag vet att många av dem har fungerande kakelugnar och en egen liten trädgård.
Flera fönster kan du hitta här.

23.6.09

Kväll på ön


Det vackra vädret igår fick att snabbt besluta oss för att åka till sommarstället på ön.
Det är verkligen härligt att äntligen vara här. Fint väder har vi haft idag.
Vi jobbat både utomhus och inomhus men också hunnit med att dåsa lite i en solstol med en varsin bok.
Att bada i havet är inte att tänka på ännu, åtminstone inte för mig, +16 visar badtermometern. Lite varmare vill jag ha.
Vår mobila Internetuppkoppling är väldigt seg så det blir nog lite sparsamt med bloggande några dagar framöver.

21.6.09

Bildligt talat


Hos Mimo finns flera deltagare

Rutor


Dagen har ägnats åt trädgårdsarbete. Det blev inte så mycket tid över att leta rutiga motiv så därför är mina bilder från växthuset i trädgården.
På första bilden ses min rutiga zinkbyrå där jag har lite av varje som man kan behöva när man ska arbeta i växthuset.
Bilden i mitten visar den trampan på det gamla symaskinsunderredet som jag ska ha som bord i växthuset. Golvet är ju också rutmönstrat.
Sista bilden är tagen rakt ut genom växthusrutan. Där syns de rutiga stenplattorna och till höger den rutiga, röda spaljen där kiwin klättrar.
Här finns flera rutiga bidrag i Fototriss

20.6.09

Cykeltur på bruket


Äntligen en kväll när det var väder för att sätta sig på cykeln och åka en sväng. Cyklat har jag inte gjort sedan i september förra året. Och jag har verkligen saknat det. Cykeln är ju ett helt fantastiskt transportmedel!

18.6.09

Glad Midsommar!


En bild tagen häromdagen när solen tittade fram en stund.
Nu regnar det igen...
Vi hoppas det blir sol imorgon igen!

14.6.09

Bildligt talat


Flera deltagare i Bildligt talat hittar du hos Mimo

Humleblomster



Humleblomster 'Geum rivale', kallas också Mormors nattmössa, starmurre och baggpunga.
Blommorna besöks flitigt av bin och humlor och namnet humleblomster kommer nog av att det påminner om en humla som sticker ut bakdelen mellan kronbladen.
Roten innehåller nejlikolja som har en antiseptisk och smärtstillande effekt. Förr användes roten som magstärkande och febernedsättande medel samt mot diarré.
Den fick också förbättra smaken på dåligt vin och öl. På samma sätt har man också använt nejlikroten (Géum urbánum) som är en nära släkting till humleblomstret.

12.6.09

Sommar i min svenska trädgård


Flygresan hem gick bra även om jag och många med mig hade lite svårt att koppla av och sova. Till och med yngre män erkände att de blev oroliga när flygpersonalen varnade för turbulens och bad oss sitta ner och spänna fast oss i våra stolar. Vi var många som hade den tragiska flygolyckan förra veckan i tankarna. Även om man vet att det enligt statistiken är ganska säkert att flyga så har vi sett och läst om olyckan varje dag i Brasilien.
Men nu är vi hemma och det är så skönt, även om vädret kunde vara lite bättre. Termometern visade +11 imorse och det blåste isiga vindar så klädde jag på mig rejält och gick ut i trädgården för att röja upp lite. Trädgården ser mer djungelliknade ut nu än någonsin tidigare.
Gräsmattan har klippts men allt annat har fått växa fritt. En del av det torra från förra säsongen sticker fortfarande fram och måste klippas ner.
Glädjande nog så har inte pionerna slagit ut ännu. Det är bara den allra tidigaste cerisefärgade sorten som har en utslagen blomma. Så det kyliga vädret som ni haft här hemma har varit till glädje för mig åtminstone;)
Nu hann jag ju inte på långa vägar färdigt med allt som ska rensas så jag hoppas att regnet som kom på eftermiddagen upphör till imorgon så att jag kan fortsätta.
Tack snälla ni för alla era välkomsthälsningar! Jag tittar in hos er så fort jag hinner.
Hoppas ni alla får en skön helg!

Veckans fönster - Instängt


Vi kom hem till Sverige igår kväll och jag är lite vilsen på dagar efter ett dygn på planet. Av en slump upptäckte jag att det är faktiskt är fredag idag och dags för Veckans fönster.
Så den här veckans fönster hämtar jag från arkivet. Bilden är tagen hemma hos en av våra brasilianska vänner. Hans föräldrar har ett sommarställe som ligger ett par mil från Belo Horizonte och det här fönstret är fotograferat där. Ett helt underbart gammalt hus med en enorm trädgård med en massa spännande frukter och bär.
Flera deltagare i Veckans fönster hittar du hos Susanne.

8.6.09

En vinterdag i Belo Horizonte


En sista rapport från vintern i Belo innan vi åker mot sommaren i Sverige i morgon. Idag lyser solen igen efter att ha gömt sig bakom molnen igår. Igår frös jag!
Idag är det mycket skönare...
+24 i skuggan är ju som en svensk sommardag när den är som bäst. För att smälta in bland de bofasta här lite mera så har till och med jag jeans på mig.
Vissa klär sig i jackor, koftor, halsdukar och höga stövlar. Men det känns lite för svettigt.
Men jackan kanske vi får ta fram när vi landar i Sverige...

7.6.09

Bildligt talat


Här finns flera deltagare i Bildligt talat

Fototriss - svartvitt


Några bilder från vår lördag här i Belo Horizonte blir mitt bidrag till veckans Fototriss. Det passade ju så bra eftersom jag hade en del bilder från vår promenad idag. Vi hade som mål att gå till marknaden "Mercado Central" för att handla lite.
Efter uträttade ärenden så blev det lunch på en jättemysig restaurang.
Flera svartvita bidrag hittar du här

5.6.09

Veckans fönster - trippelt

Veckans fönster ska vara av modellen trippelt. Kanske är det lite ovanligt för bland mina fönsterbilder hittade jag ett ganska tråkigt här från Belo Horizonte och så det här från Ockelbo i Sverige.
Jag brukar ha som princip att, så gott det går, använda bilder från Brasilien när jag är här och svenska motiv när jag är i Sverige. Men idag blir det ett undantag.
Den här bilden med det tredubbla fönstret ovanför den stora porten finns på en byggnad alldeles i närheten av parkeringen vid Wij trädgårdar. Jag är osäker på om det är det gamla valsverket...
Har ni inte varit till Wij trädgårdar så kan jag verkligen rekommendera ett besök där i sommar. För mig är det numera en tradition att åtminstone åka dit en gång per sommar. Jag har varit med ändå från det första föredraget som Lars Krantz hade i Missionskyrkan i Ockelbo 2001.
Här kan du läsa mera på Wij trädgårdars egen sida.

Mina bilder från förra sommaren kan du se här

Det här blev ohejdad reklam för Wij trädgårdar men det är ett ställe som jag verkligen uppskattar och hoppas kommer att få fortsätta utvecklas.

Ipê


Tänk vad ett år går snabbt!
För ett år sedan skrev jag om blommande Ipê, se här
Nu är det dags igen. Det är en underbar syn med de rosa stora fluffiga bollarna på de nästan kala grenarna.
Det verkar vara lite senare än förra året för många av dem är fortfarande i knoppstadiet så antagligen kommer vi att missa den stora blomningen då vi åker härifrån på onsdag.
Helgen blir lugn, vi ska handla lite för att ta med oss hem till Sverige och börja så smått att packa.
Vilka planer inför helgen har du?


Hoppas du får en skön helg!

2.6.09

Tisdagstema - Sliten


En gammal och sliten glasflaska är mitt bidrag till Tisdagstema denna vecka.
Det fungerade inte att komma med på en gång den här veckan heller trots att jag fick tipset av Anna att ha bara ett namn i rutan...
Någon som har något annat tips?

1.6.09


Jag tar mig friheten att länka till Bodil Malmsten idag. Flight AF 447.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...