31.8.09

Månadsbilden - Augusti


Nu kommer min allra sista månadsbild från "Rua Rio de Janeiro" i Belo Horizonte.
Bilden är tagen i lördags och visar ingen större skillnad mot bilden i juli tycker jag.
I lördags var det strålande solsken och cirka +25 grader i skuggan. Annars hade vi en vecka med ganska grått och trist väder förra veckan. Vi fick till och med lite regn.
Från och med mitten av september så finns vi i Sverige igen så nästa månadsbild kommer förhoppningsvis att visa den gamla bruksmiljön i lite höstfärger.
Hos Camilla kan du hitta flera som deltar i Månadsbilden.

28.8.09

Veckans fönster - Valfritt


Fönstret med godisburkarna är fotograferat i Recife förra veckan när vi var på semester i nordöstra Brasilien.
Fönstret och frysboxen och antagligen också människorna på bilden hör ihop med en liten närbutik som har ingången strax utanför bilden. Jag gissar att det är ägarinnan som sitter och äter lunch ute på gatan. Det är ingen ovanlig syn här i Brasilien. Ofta verkar det vara trivsammare utomhus än i skumrasket inomhus. Dessutom har man ju då lite koll på vad som händer på gatan.
Flera fönsterfotografer finns hos Susanne

27.8.09

Höstkänslor

Vemod.
Kanske beror det på att vi snart ska lämna Brasilien...


23.8.09


Vi gjorde en utflykt till den gamla staden Olinda som ligger cirka 6 mil norr om Porto de Galinhas på semestern. En liten fin stad med många gamla färgsprakande byggnader.
Bilderna är tagna under en guidad tur i stan och jag önskar att jag hade fått tillfälle att gå omkring ensam med kameran för det fanns mycket att fotografera. Lite stressigt blev att hinna med att lyssna på guiden och samtidigt ta bilder.

Bildligt talat


Bildligt talat finns hos Mimo

Fototriss - Rörelse i vatten

18.8.09

Porto de Galinhas


Lata dagar på stranden. Ungefär som vi hade tänkt oss. Solen skiner nästan hela tiden och det är cirka +30. Men det märks inte eftersom det fläktar från havet hela tiden.
Vi promenerar tll byn och äter lunch. Fisk eller skaldjur och sallad.
På bilden "Moceca de Camarao", en gryta med räkor och grönsaker som serveras med ris, sallad, friterad potatis och maniokpure.
Shoppar lite och dricker sedan en espresso på Café do Brasil. Smakar lika dåligt som allt kaffe gör i Brasilien men stället är mysigt med hemmagjorda stolar i armeringsjärn och plastband. Som är förvånansvärt sköna.
Mer än så blir inte gjort på en dag ;)

14.8.09

Semester på stranden


Vi har packat resväskorna igen. Tidigt imorgon bitti flyger vi fyra timmar norrut, till Porto de Galinhas i delstaten Pernambuco.
Så antagligen blir det ganska tyst och lugnt här på bloggen den närmaste veckan om det inte blir så att vi lyckas hitta på något oväder som gör att vi får vistas inomhus. Det kunde vara lite skönt det också :)
Annars blir det väl promenader på stranden, bad och några bra böcker som väntar på att läsas som blir vår huvudsakliga sysselsättning. Kanske gör vi några utflykter också.
Ha en riktigt skön helg!

11.8.09

Malajäpple


Det är så skönt när bitarna faller på plats...
Förra veckan visade jag bilder från Botaniska trädgården här i Belo Horizonte som några kanske kommer ihåg.
Det var bl.a. en bild på en röd frukt som jag fick fram att den skulle heta "Malacca Apples" med hjälp av skylten under trädet där det stod det latinska namnet 'Syzygium malaccense'.
Helen kollade genast och hittade det svenska namnet "Malajäpple". Tack för det!
Ia skrev i en kommentar att hon mindes från sin barndom att de var håriga. Det var de ju inte när vi smakade dem.
Men det fick mig att börja titta lite närmare på bilder på trädet på Internet och såg då till min förvåning att bilderna på blommorna var likadana som något jag fotograferat i våras.
När vi då var i parken hade blommorna ramlat ned på marken under trädet och färgat den starkt cerise. Jag tog några extra bilder av de små rufsiga blommorna för att de var så söta.
Kanske är det blommorna du minns Ia? Visst ser de lite håriga ut.
Så fint det är när man kan få hjälp från sina bloggvänner!

9.8.09

Bildligt talat


Bildligt talat finns här

Fototriss - Gissa temat



Ett av mina många favoritobjekt när det gäller fotografering här i Brasilien. Jag önskar kameran och jag kunde återge dem ännu bättre.
Det är ett substantiv jag tänker på. Kanske inte alls så svårt att gissa:)
Svaret hittar du i kommentaren.
Fototriss hittar du här

8.8.09

Speglat - Veckans fönster


Veckans fönster ska vara ett med en spegling.
Något sådant som var bra fanns inte bland mina bilder från Brasilien. Undrar just vad det beror på?
Fönsterluckor som är fördragna eller galler för fönstren eller har det att göra med hur högt solen står på himlen.
Det fick helt enkelt bli ett till fönster från det lilla bruket i Gästrikland. En av de sista dagarna innan vi åkte tillbaka hit till Brasilien stannade vi till där en stund och njöt av vädret och miljön.
Förra gången jag visade ett fönster därifrån var från "labbet", se här.
Det här fönstret sitter på ett hus alldeles intill.
Flera fönster kan du hitta hos Susanne

7.8.09

Ipên blommar


Just nu blommar den gula Ipên. Trädet som blommar på bar kvist här under torrperioden. Jag har tidigare bara sett den rosa och den lila varianten.
Se tidigare inlägg här och här.
Den gula har inte lika praktfull blomning men visst lyser den upp nu när det mesta här är trött grönt eller brunt.
Trevlig helg önskar jag er alla! Hoppas solen fortsätter att skina på er hela helgen.

6.8.09

Skogspromenad


Helt plötsligt när man vet att det inte är så många veckor kvar av vår tid här i Brasilien så blir det bråttom. För nu ska vi hinna allt som vi tänkt göra men ändå skjutit upp på obestämd framtid.
Som t.ex. att gå på den guidade turen i Botaniska trädgården. En tur i ett skogsområde där man annars inte har tillträde.
Sagt och gjort. I söndags morse satte vi klockan på ringning och pallrade oss iväg.
Guidningen sker bara på portugisiska, tyvärr. För mycket är ju botaniska uttryck och så långt har inte vi kommit ännu. Men med gemensamma ansträngningar så fattade vi ju ända en del.
Vi fick se många träd som vi aldrig sett tidigare och aldrig ens hört talas om. Många som är unika för regnskogen. Vi såg apor som kastade sig i trädkronorna ovanför våra huvuden och minicapivaris som gick omkring ibland träden.
Frökapslarna som ser ut nästan som keramikkrukor är jättestora. Man kan ledigt stoppa in knytnäven i dem.
Tyvärr så var det väldigt svåra förhållanden för att fotografera. Solen sken och i skogen var det stora kontraster mellan mörker och skugga. Så bilderna är därefter.
Men det var en fin tur och på slutet gick vi förbi stallet där den ridande polisen har sina hästar. Därför blev det några bilder även på dem.
Det är mest ungdomar som arbetar i parken och de är alltid så trevliga och hjälpsamma. Det första vi möttes av när vi kom in var en kille som kom fram till oss och sa att varsågod att ta frukter från marken om ni vill ha. Han visade oss var vi kunde skölja dem.
De röda frukterna på bilden kommer från ett träd med det latinska namnet 'Syzygium malaccense', Malacca Apple på engelska. Något svenskt namn har jag inte hittat.
Goda var de, frukterna,med vitt saftigt fruktkött med en lite syrlig smak.

2.8.09

Bildligt talat


Bildligt talat hittar du hos Mimo

Ännu mera Ouro Preto



Jag hade ju flera bilder än de tre som fick komma med i Fototriss...

Så här ser det där jag var idag


Idag är det dags för del 4 av Fototriss - Så här ser det ut där jag är/var idag.
Jag väljer att ta bilder som jag tagit idag, lördag den 1 augusti som det fortfarande är hos mig.
Vi åkte till Ouro Preto imorse, en liten stad 10 mil sydväst om Belo Horizonte. Ouro Preto var delstaten Minas Gerais första huvudstad.
Staden växte upp runt de ställen där portugiserna hittade guld på 1600-talet. Ouro Preto betyder just svart guld.
Den gamla bebyggelsen är välbevarad, gränderna trånga, branta och mysiga. Husen är oftast vitkalkade med utsirade snickerier ofta i blått, rött och gult. Enkupigt gammalt tegel på taken. Det syns att det är en stad byggd av portugiser.

Staden är ett av delstatens största turistattraktioner. På ingen annan plats vi varit i Minas Gerais har vi sett så många utländska turister.

På vårt besök idag så handlade vi lite saker att ta med oss när vi flyttar till Sverige i höst och naturligtvis blev det en hel del bilder tagna...man måste ju ha foton som hjälper minnet på traven :)

Här skriver Wikipedia om Ouro Preto

Fototriss hittar du här
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...