9.10.08

Bambu på balkongenI januari köpte vi några stora växter till vår balkong för att få det lite mera trivsamt. Bland annat en 2 meter hög bambu som jag pysslade om för att den skulle växa sig ännu större och bredare...
När vi kom tillbaka efter semestern i Sverige så hade den torkat...
Vi hade bett personal här i huset där vi bor att sköta om dem under tiden vi var borta. Några av de mindre växterna strök också med men det hade jag nästan räknat med.
Lavendeln hade drunknat men av den kunde jag ta toppskott och plantera och de verkar ta sig ganska bra.
Att få ur den gamla torra bambun ur krukan visade sig vara ett hårt arbete! Med gemensamma krafter och de få verktyg vi har så lyckades vi till slut. Med jord och torra blad runt hela balkongen och minst 20 påsar att slänga i soporna. Vilka enorma rötter!!
Vi åkte till handelsträdgården igen och inhandlade en ny bambu, nu en variant med mindre och smalare blad som är gulgröna. Sort, ja jag tror att det är en variant av den vanliga Bambuza vulgaris. Men jag är inte säker. Först när jag kom hem så kom jag på att det inte stod sortnamn någonstans på växten.
Nu får den en flaska vatten varje dag och lite extra omvårdnad. Hur det ska gå när vi åker till Sverige i december det vet jag verkligen inte...

15 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Fy så tråkigt! Lite så är det ju för oss också i Thailand.. jag är glad att min pappa bor där och kan hålla koll på personalen lite......
Men vad fräckt det måste vara med bambu på balkongen!
Lycka till nästa gång du åker... du kan ju alltid hota med att om något dör får de köpa nytt... fungerar i Thailand!
Linda

Vita Lenta nel Bel Paese sa...

Cara Ninni,

Du får t o m bambu att se inbjudande ut! Hur bär Du Dig åt? Jag är ingen vän av bambu. Ser alltid så risiga ut, där de växer vid många bakgårdar. Men så här på Dina bilder.... underbart vackert. Tydligt att de behöver omvårdnad. Bacione, Ingrid

Anja sa...

Antagligen stannar ni inte så himla länge i Sverige i december?!

Om ni har möjligheter så:
1) Ta ett vidare kärl och lägg något, typ grus eller vad ni nu kan ha tillgång till där borta i botten ca 2-3 dm (eller mer om det finns möjlighetr till det.
2) Fyll på med vatten så att gruset är täckt
3) Lägg bambukrukan ovan på

Detta borde räcka i ett par, tre veckor.
Om ni är borta längre än så då får ni utöka grusmängden till ännu mer.

Hajar du? mvh, Anja

Roses and stuff sa...

Sådan skir grönska - vackert fångat!
Kram Katarina

Anja sa...

OK, Ninni!
Plan B;))! Muta nån med guld och gröna skogar om plantan mår väl när ni återvänder!

Plan C.: Om plan B inte funkar måste du inse det omöjliga i bambuprojektet eller också hitta på en lösning med droppbevattning!

Plan D: Några upp-och-nedvända petflaskor med några hål i, i krukan. Ställ tio sådana 1,5 l i en ring - det borde räcka et par - tre veckor;))!)

mvh, Anja

rajson sa...

Läckra och skira foton på bambu.
Har funderat att plantera några plantor på baksidan av uterummet,ev i ngt större kärl.Kunde passa bra för det är lite insyn från grannen här.Har blivit lite avskräckt av att de växer så snabbt!
Vilken härlig by ni har besökt.Otroligt många mysiga foton.
Går här hemma o funderar över om jag skulle ta en tripp till Kanarieöerna med yngsta dottern slutet av november.Maken gillar inte och flyga så det är hänger på om jag kan med och lämna honom med allt jobbiga på arbetet.
Skulle vara otroligt skönt och komma bort en sväng.
Nej nu missar jag bussen hem om jag inte snabbar på!
Ha det gott!

Mimo sa...

Bambu är jättefin på bild, men hopplös att ha att göra med i verkliga livet ;)

Vi har bambu i trädgården och den sprider sig som ogräs, går inte att utrota!! Kanske den inte trivs i kruka?

Anja sa...

Well, som vi säger på finska: "Knepen är många", sa käringen som torkade bordet med katten...! Tur att Skruttan inte är så värst läskunnig;))!

mvh, Anja

pudelflicka sa...

Vackra bilder. Bambu är inte så enkel att odla i kruka men om den får vatten klarare den sig. Har du inte en plats i skuggan att sätta den när ni åker hem ?
Kram Hedvig

Eva sa...

Åh, så krispigt grönt. Skulle gärna ha lite bambu själv men det skulle aldrig fungera. Härligt när man hör hur det rasslar i bladen när det blåser.
Lycka till med "övervintringen".

Kram Eva/Vad ögat ser/Loppan...

Photos by Storm sa...

Jättevackra bilder på din bambu, speciellt den andra bilden. Har ingen erfarenhet av bambu själv. Jag håller mig till gamla heders pelargoner + lite andra säkra kort. Ha det så bra/Lis

Karin A sa...

Så tråkigt att den första inte överlevde. Kan tänka mig att det blir rätt så varmt och torrt på eran balkong!? Den nya ser dock väldigt fin ut och jag gillar hur du fångat den. Läckert skärpedjup! Ha det gott! Kram Karin

Camillas Foto sa...

Härliga bilder!
Så härligt med bambu och annat gräs, det rasslar så mysigt om det när det blåser. Hoppas att de tar bättre hand om det denna gången!
Ha det bra
Camilla

Caroline sa...

Jag gillade den andra bilden bäst. Den ger ett lite drömskt intryck.

Mors Deka sa...

Vackra gröna bilder!
Vad tråkigt att inte kunna lita på att växthjälpen sköter sitt jobb. Jag skulle blivit jätteledsen.
KRAMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...