14.10.08

Jaboticaba
När jag var på blomstermarknaden i fredags så fanns Jaboticaba-frukter att köpa. Se bild här. I helgen var vi och hälsade på vänner här i Belo och fick då se hur lustigt frukterna växer på trädet.
De vita blommorna som kommer direkt på stammen och grenarna blir senare till frukter. Frukten är först grön (nedre bilden) men när de mognar så blir de mörkt vinröda, nästan svarta. De är ganska små, cirka 3-4 cm i diameter.
Det mörka skalet är tjockt och det äter man inte här, även om jag gjorde det. Det smakar inte illa. Innehållet är nästan vitt och mycket saftigt och gott. Ibland finns det kärnor, ungefär som i vindruvor.
Frukten används till att göra sylt, marmelad, starkvin och mycket god likör.
Nyttig är den också, den innehåller antioxidanter och vitaminer.
Skalet används också efter att ha torkats och kokats bl.a. för behandling av astma, diarré och halsbesvär.
Trädet kallas Brasilian Grape Tree -Myrciaria cauliflora. Något svenskt namn har jag inte hittat.

17 kommentarer:

AnnaVallance sa...

Your pictures are beautiful, very inspirational.

Linda Lunda sa...

Läckert!!! I Thailan, skit vad jag tjatar om Thailand... undrar om jag längtar dit, finns det ett träd där bären växer precis på samma sätt direkt på stammen. De är små små gula bär som ser ut som minipimpor och är sura som f*n.... de äter de med salt!
Smakade på dem både med och utan salt. Med salt försvann den sura smaken helt! Fast gott??? Njae.
Linda

pudelflicka sa...

Vad mycket vi får lära oss av din vistelse i Brasilien. Spännande tycker jag.
Kram Hedvig

Della sa...

Oj, vad mycket jag inte visste innan jag läste ditt inlägg. Trevligt att få lära sig mer. Tack för det!

rajson sa...

Mellanfotot är ju bara SÅ läckert.
Det ser ut som svarta vinbär som växer direkt på barken!

Camillas Foto sa...

Härliga bilder, kul att du berättar lite fakta också.
Ha det bra
Camilla

Karin A sa...

Hihi, håller med Rajson. Min första tanke var svarta vinbär. Men jag antar att den här frukten är lite större än ett litet vinbär. Spännande att få veta mer och växter och frukter som inte finns i Sverige!

Förstår att du avstod tisdagstemat! :) Ha en fin tisdag! Kram Karin

Photos by Storm sa...

De ser verkligen saftiga ut. Och vackra där de växer på stammen. Hur stora är träden/busken? Pratade mycket om Brasilien igår kväll när jag var på chokladprovning. Lärde mig också hur träden och frukterna ser ut. Intressant var det och gott förstås. Ha en bra dag/Lis

pudelflicka sa...

Mång konstnärer kontaktar galleristen och visar sina verk men det är inte ofta att galleristen vill visa konstnären. Ofta går det genom andra gallerister runt om i värden. Monica har kontakter med några andra stora kända gallerister och genom de hittar man de konstnärer som man vill ha till galleriet. Det är inte enkelt i dag att vara konstnär och få utställningar. Monica har väldigt många internationella konstnärer som inte bor i Sverige.
De jag skriver om har jag lärt känna genom många år och blivit goda vänner med privat.
Kram från Hedvig

Anja sa...

Så himla läckert växtsätt med frukten Ninni! Det vattnas i munnen av lusten att få smaka!
Vilket vackert träd.

mvh, Anja

Fundera grönt sa...

Åh vad fina bilder!

Kersti sa...

Du tar så fina bilder. Jag kan riktigt känna smaken. Tänk så många olika sorters växter de finns, skoj att få lära sig nya sorter.

Ulla sa...

Det är jätteroligt att få ta del av allt "nytt" i växtväg som du presenterar här på din blogg. De här bären och växten kände jag inte heller till. De liknar svarta vinbär.
Alla bär med mörka skal ska visst vara väldigt nyttiga, fulla med antioxidanter. Jag kör med blåbär här hemma, i alla former :)
Kram Ulla

Nässelblom och choklad sa...

Wow, vad häftiga de är. Spännande frukt med många användningsområden. Härligt att få följa med på besök på blomstermarknaden. När jag var på Madeira för några år sedan, var just blomstermarknaden en fantastisk upplevelse. På fredagarna handlade alla hem stora buketter med de underbaraste blommor och färger. Din vita bukett såg också underbar ut!

Ane sa...

Tack Nina, det uppskattas när det kommer från dig... du fotar strålande bra.

Susanne sa...

Förstår nu att frukten är större än vad jag först trodde. Av din beskrivning påminner den om en frukt/bär som jag åt i Nicaragua, men glömt namnet på. Den var dock grön och vad jag minns växte den inte på riktigt samma sätt.

Samma växtsätt, direkt på stammen, har ju också kakaofrukten.

Mors Deka sa...

Wow, helt nytt för mig. Har aldrig hört talas om dessa frukter. Vad kul att lära sig något nytt! TACK! KRAMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...