25.1.09
Fototriss - Ätbart
Min favoritgrönsak numera är Quiabo eller Okra som den heter på svenska. Kallas Ladyfingers på engelska. Vi brukar fräsa den i olja eller smör i bitar tillsammans med vitlök, rödlök, aubergine och andra grönsaker som finns hemma. Passar lika bra till fisk som till kött.
Jättegott tycker jag. Här hittar man den i affären året runt.
Så här står det på Wikipedia:
"Okra - Abelmoschus esculentus är en art i familjen malvaväxter. Det är en ettårig eller flerårig ört med ursprung i tropiska Afrika. Numera odlas den i flera tropiska och subtropiska områden. Frukten är en ljusgrön, mångfröig, 5 till 20 centimeter lång kapsel. Den omogna frukten äts rå eller kokad. Hela växten kan användas för redning av såser."
Är det någon som har erfarenhet av att odla den i Sverige?
Flera deltagare i Fototriss hittar du här
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
59 kommentarer:
Snygg bildserie. Om jag inte misstar mig så används okra en hel del i Louisiana-käk. Men jag tror inte jag haft nöjet att smaka någon gång.
Nej, den har jag aldrig hört talas om! Spännande. Vackra att se på dessutom! /Anette
Jag har nog aldrig smakat detta men blev nu lite nyfiken...snygga bilder / ha en bra dag
Vackert och kreativt.
Kram Hedvig
Hej Ninni
Jag har aldrig smakat eller sett denna grönska. Det viss ju så otroligt många olika sorter.
Du har då tagit verkligen fina bilder. Till och med stråna som sticker upp runt, Tror du att den fryser:o) Spgelbilden gör så att det ser många ut. Snyggt
Ha en bra dag
Gunilla
Men vilken fin serie av bilder... ser jätte läkert ut!
Har aldrig ätit förut men det är väl inte så vanligt här hemma kan jag tro?
Ha det så gott nu och sköt om dig
Kram Tildé
Fin tolkning samt mycket informativ, tack.
Ha en bra dag
Snygga bilder. Sista är ju så härlig med sin spegelbild. :)
Snygga, rena, detalj bilder! Trean med speglingarna, blir jag extra förtjust i! Ha en fin söndag/E-L
Vilka vackra bilder på denna goda grönsak! Jag har hört att man använder mycket okra i Etiopien. Själv har jag köpt det ett par gånger och använt i grönsaksgryta typ ratatouille. Supergott! Och perfekt för en som inte äter kött. :p
Men så coola..va Lady Fingers värsta bästa namnet..du är ju så galet bra på att visa allt också..så jag blir helt lycklig..ja men du skicka gärna några frö av lady Fingers till mig så ska jag väl odla dem på Garden..ha ha jag skojar bara..härligt inlägg Ninni som alltid
Reseptet låter smaskigt... men hur smakar den(okran)???
Linda
Superfina stilrena bilder! Trean är allra tjusigast.
Jag har aldrig ätit den här. Här runt Nerja så har vi subtropiskt klimat men jag har aldrig sett den här. Kul att få läsa om den!
Jättejätte gott är det och jag äter det alldeles för sällan. Fina bilder, särskilt trean tyckte jag om!
Den grönsaken känner jag INTE till!
Fina bilder.
Du har en KRAM att hämta hos mig.
Kram // Nettan
detta vara spännande. aldrig hört talas om tidigare! dessutom en vacker! gillar sista bilden bäst, med speglingen. kul!
Jösses vilka läckra bilder. Särskilt den sista. Har länge funderat på Okra men inte kommit till skott med att smaka. Mest för att jag inte vetat vad jag ska göra med den. Nu ska jag allt prova!
Urläckra bilder! Sista bilden var underbart vacker!Ha det gott i värmen. Här snöar det för fulla muggar. Vintern is back!Ganska mysigt ändå!
Så snyggt fotograferat!
Jag har ätit ockra i Grekland men aldrig hittat det i Sverige (Skåne) tyvärr.
Ha det bra
Camilla
Har aldrig smakat ockra men skulle gärna prova. Tredje bilden är riktigt läcker.
Låter mycket spännande , som kvällslektyr botaniserar jag i frökataloger.
Måste se om det går att odla här i Sverige
Spännande med för mig en helt ny grönsak. Okra har jag aldrig hört talats om tidigare. Den sista bilden är helt super, så bra! :)
Superfina bilder!!
Oj, så snygga bilder du tar! :) Alltid lika kul att kika in här och se vad du har hittat på!
Fantastiska bilder - jag bockar och bugar. Kan inte välja alla är, ja, underbara, stilrena och snygga i ljuset.
Den har jag aldrig smakat men det låter väldigt gott. Självklart fina bilder hos dig/Lis
Hej där!!
Lika snyggt som alltid! LIKE LIKE LIKE!!!!
Snygg komposition!!!
Glaskivor är bra att ha!!!
=)
Det där var nåt nytt.
Sista bilden var snygg!
Ha en fin kväll.
Har aldrig ens hört talas om den - men blev sugen på att testa förståss...
Den förta bilden föreställer en trasig maräng, lättare att se kanske om man förstorar... eller inte;). Jo, min äldsta dotter är född i Brasilien, Amazonas, Parintins (liten stad). Vi är inte på väg nu - men hoppas på en längre
resa inom något år. Vi vill helst flytta utomlands, och söker och funderar. Tips mottages tacksamt. Trevlig kväll, Ulrica
Snygga bilder! Okra brukar inte finnas i vanliga livsmedelsbutiker, men i s.k. invandraraffärer kan man hitta det ibland. Men de jag har sett har varit ganska grova, att äta dem råa eller bara fräsa lätt verkar inte riktigt kul. Men det kanske finns olika sorter som med många andra grönsaker?
Dessa bilder har ett illustrativt syfte som är mycket bra. Jättebra!
Gillar den tredje bilden skarpt!
Hej.
Sista bilden är bara så läcker.
Kram Synne.
Underbara bilder! Gillar verkligen hur du håller ihop din triss - min spretar åt flera håll. :) En vacker grönsak måste jag säga, även om jag inte känner till den sedan tidigare. Undrar om den går att få tag på här!? Ha en fin söndag!
Kram Karin
Vilka underbara bilder... på en grönsak som jag inte gillar, däremot färgen ockra tycker jag är både underbar och användbar. Nu sist använde jag den i en lasyr för att få fram en björknyans. min man dåremot som är från grekland älskar ockra.
Väldigt vackra bilder!! Okra är dock ingen personlig favorit men vacker att se är den!! Må så gott!
Den verkar ju spännande! Fin är den oxå...
Tjingeling
Monica
Läckra bilder! Har nog aldrig smakat det, tror jag.
Kram
Nanna
Hej och tack för kommentar! Nej, nej.., jag tar inte alls illa upp. Det är bara bra att du kommer med synpunkter. Det är sådant man lär sig av. Jag tycker det är bra att någon synar ens bilder med andra ögon. Jag skulle önska mer av det bland bloggarna. Jag har framfört kritik om det tidigare på min blogg.
Vad har du för något underlag där du lagt grönsakerna på? Är det en glasskiva med vit botten under? Jag kommer spara din sida, för du kommer att vänta dig en överraskning från mig sedan.
Håll till godo
Hej så länge:-)
Hade
Jag har minsann sett den i grönsaksdisken på Maxi, men tänkt att det är nog avancerat. Hur smakar den på ett ungefär??? Jag är oftasr pigg på att prova...så kanske. Kan tänka mig att det hos dig finns mer att välja på både när det gäller frukt och grönsaker. Ha en bra vecka. Kram!!
Härliga bilder. =) Kram
Stilrent och mycket snyggt! Gillar komposition och färger! Ang de runda hörnen så gör jag på detta vis i Photoshop: Öppna bilden du vill ha runda hörn på, eller slå samman om du jobbat med en bild i flera lager, till ett lager. Dubbleklicka på bakgrundslagret så att fotot blir till ett lager. Välj "formverktyget"(vet ej vad det heter, det finns direkt under textverktyget). Välj avrundad rektangel. Jag har satt radien till 100 px men där kan man ju välja efter tycke och smak. Dra ut rektangeln, flytta/dra sedan ner "formen" i det nya lagret till bildlagret. Släng sedan "färglagret" som blir kvar i papperskorgen. Kvar har du då bildlagret med rundade hörn. Häpp! Hoppas att det går att förstå, annars får du hojta till!
Kram
Wow vilka läckra bilder! Sista bilden är ju GRYMT BRA!!! Hoppas att du får en bra dag!
Grr nu krånglar Internet igen. Vad var det jag skrev? Jo, här i Egypten och i Turkiet är okran kortare och knubbigare. Lite hårig och sticks på tungan. Jag tycker inte om det. Men den Sydamerikanska varianten kanske är godare.
Fina foton som vanligt.
Fantastiska bilder du har tagit, jag är djupt imponerad.Är det ok att lägga till din blogg?
Varma Hälsningar
Helen
Vilken spännande grönsak. Aldrig sett eller hört talas om men vacker är den må ja säga. Fantastiska bilder!!!
Kram
Cara Ninni,
Nu har jag missat flera av Dina spannande poster/bilder igen. Ater pa plan... vilka underbara close-ups. Kanner inte till okran, men receptet... mums! Minns 80-talets "tva grasloksstran i kors". Tack o lov att vi lagar ordentliga maltider numera. Ninni, kan Du avsloja vilken digital kamera Du anvander? Jag behover investera i en mer avancerad an min nuvarande. Narbilder blir hopplosa... Tacksam for en hint... Bacione, Ingrid
Va fina bilder,har aldrig smakat just dessa, men skulle gärna vilja,Fint!
jättefin triss du visar upp. Sista blir min favorit där man ser rakt in ..
Tack Ninni! Det värmer verkligen!
Har du provat chouchou, osäker på stavning, istället för batata.
Skall kokas lätt, jag var helt galen i den.....
Até logo,
Ingela
Det där skulle jag vilja smaka. Låter jättegott.
Snyggt fotat.
Ha det gott
Annika
NO:3 är bilden, den ger eftertanke och struktur, ska nog prova att äta den också ;-)
Hej! Jag har aldrig provat att odla okra, men Impecta.se säljer fröer och skriver så här: "Odlas på varmt, lugnt läge, i bänk eller växthus. Kan även odlas inomhus i kruka." Lycka till! ;-)
Det där var något jag aldrig har hört talas om och inte något som jag har sett i någon affär heller. Men fina foton var det
Jättefina bilder. Favoriten blir den sista.
Den grönsaken blev jag nyfiken på. Kanske tack vare dina fantastiska bilder. Helt oemotståndliga. Måste ge mig ut på spaning efter den. Kram Kersti
awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. jasmin holzbauer
Skicka en kommentar