4.5.09

Inhotim


Den smala slingrande grusvägen som vi gissat skulle leda oss till Inhotim gjorde mycket riktigt det. Men det tog sin tid...
Spännande är det också att se om man kommer fram eller om vägen slutar i en stor oframkomlig grop. Vi har ju varit med om äventyrliga bilresor här i landet tidigare. Men nu gick det bra och vi kom till...

Inhotim som är en stor trädgårds - och konstanläggning för moderna konst från hela världen som ligger på landet, 6 mil från Belo Horizonte. Från början var det en privat brasiliansk samling men numera drivs anläggningen av en stiftelse. I den 45 hektar stora parken finns 10 gallerier, en del med permanenta utställningar och andra tillfälliga. Tyvärr så är det strängt förbjudet att fotografera inne i gallerierna. Som så ofta i brasilianska museer. Nitiska vakter överallt ser också till att förbudet efterlevs.

Den tropiska parken är designad av den världsberömde landskapsarkitekten Roberto Burle Marx och innehåller en stor mängd botaniska specialiteter.
Många olika sorters träd och planteringar som får färg av bl.a. gräs, bromelia och orkidéer. Inte så mycket som blommar och ger färg på det sättet utan färgvariationen kommer från bladen. Den här bilden kanske någon känner igen, den har jag visat tidigare. Det är den samling av flaskliljor - Beaucarnea recurvata som finns i parken. Tidigare har jag bara sett dem som krukväxter.

Till och med stenläggningen i gångarna är dekorativ.


Några smakprov av den konst som finns utplacerad i parken. Det finns verk av många brasilianska konstnärer som Cildo Meireles och Adriana Varejão men också en dansk konstnär Olafur Eliason och kinesen Zhang Huan. Mer om konstnärerna och deras konst finns att läsa här Min favoritinstallation kan man avnjuta på YouTube. Det är ett verk av Janet Cardiff som bygger på ett körverk av Tomas Tallis, "Spem in Allium". Det är en sån häftig upplevelse att lyssna på de 40 olika rösterna i högtalarna. Nu är den här inspelningen inte av någon vidare bra kvalité men den visar också hur "konstverket" ser ut:)


Bilderna är en mix av dem jag tagit under de fyra gånger som vi besökt parken. Så därför varierar både väder och årstid på dem. Solen såg vi inte till i fredags när vi var där men däremot fick vi lite duggregn.
Men oavsett väderlek så är det en mycket sevärd park så det kanske blir flera besök även för oss. Flera bilder från Inhotim finns här

15 kommentarer:

Chesney sa...

This is somewhere I only dream of going! Wow, your pictures does it well - wish you could take some inside of the museums! Enjoyed your video as well. I love going places I will probably never see with you! :) Thanks for sharing!

Camillas Foto sa...

Vilket underbart ställe!
Ha det bra

annette sa...

Ja, Ninni vad säga om dessa underverk till bilder Du bjuder oss att njuta av, sitter här och scrollar upp och ned för att titta fler ggr och se alla vackra träd, se på andra växter, njuta av alla fina skiftningar i färger,djupet och skärpan i bilderna, gillade videon väldigt mycket, är det Ni som sitter i den "lilla" parkbänken och vilar efter promenaden!?

Tack för en stund fylld av beundran över Dina bilder!

Ha en skön kväll!

Kram //annette

Love Your Homes sa...

Oi Ninni,

jag är klart imponerad av att ni tar er runt för att uppleva så mycket i detta fascinerande land.
Vilka minnen ni tar med er hem till Svea.....eller blir det något nytt land.?

Ni verkar ha en bra höst.

Beijo,
Ia

Anna sa...

Näää Ninni..vad gör du med mig..jag orkar inte mer..ha ha..eller jo jag vill haaaaaa allt du visar..men så vackert..så galet vackert..suck..ja så är det verkligen..

Gärdsmygen sa...

Härliga bilder och en nyfikenhet skapades redan i första bilden där jag undrade vart vägen ledde bortom kröken. Så kom man till ett så vackert ställe, det gissade jag inte!!

Anette sa...

Vilket ställe! Verkligen annorlunda, ja åtminstone för oss svenskar! Ser du aldrig några ormar i Brasilien? Ormar är min värsta skräck *darrar*.
Flaskträden är ju för läckra. Visst har man sett dom som krukväxt och de ser ju nästan lite löjliga ut nu när man sett "äkta vara". 24 grader varmt ser jag på din väderruta. Ja, här är lite mer normalt vårväder igen. Runt 10 grader och regnskurar, men regnet var välkommet i trädgården. /Anette

rajson sa...

Detta blev en "lagom kvälls promenad" för mig innan dags att skutta ner i sängen.
Oj vad mkt spännande. Går här hemma och funderar på att hoppa på en resa till Afrika, Kenya. Har några kollegor i Sthl som planerar en resa. Blir så inspirerad av dina foton av mer spännande natur att jag blir sugen att fota vilda djur. En av sakerna som talar emot är min orm noja!
Usch är fortvarande frusen efter en blåsig golfrunda. Men det var vackert!
God natt!

NatureFootstep sa...

vilket härligt ställe att vandra runt på. Det skulle jag vilja göra. :)

Nässelblom och choklad sa...

Härlig park. Den skulle jag gärna besöka, men jag är glad att jag får besöka den så här på avstånd och se en del av den med dina ögon. Massor med underbara bilder i inläggen nedan också. Känner mig som jag tappat orken med bloggandet och bloggläsandet pga konstant tidsbrist. Saknar det och får dåligt samvete....Ha det bra!

andré sa...

Oboy, det ser ju underbart ut! Inga dåliga flaskliljor..!!!

Solvarm sa...

Hej Ninni!

Vilken underbar plats, kul att du tog mej med till ett sånt, för mej, annorlunda ställe. Ursnygga foton.

Må gott, önskar Irene

Pumita sa...

Helt fantastiskt! Säger som Anna: Jag vill också haaa... =)
Ha det så bra!

@nemonen sa...

Vilken underbar plats. Helt bedårande.

Annika Christensen sa...

Jag blir tokig av dina bilder sitter nästan och skriker.
Underbart.
Ha det gott
annika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...