21.5.09

Saluhallen - Mercado Central


Gula passionsfrukter längst uppe till vänster, lime, de små söta bananerna "Banana Ouro", avocado och apelsiner


Den här så populära Bachalaun, torkad torsk eller långa från Portugal eller Norge. Den bereder man som vår lutfisk och äter sen stekt eller kokt, i små pajer, sufflé eller på pizza.

Maniok eller kassava är den bruna roten på bilden här ovanför som används friterad,stekt eller kokt som tillbehör till kött eller kokas till soppa. Malen till mjöl kan man baka matbröd och söta kakor av den.
Majs är också väldigt vanligt här. Förutom att man äter den som den är så finns i en hel mängd olika malningsgrader till matlagning. Det finns till och med juice av majs.

Chili finns både som färsk, inlagd och i pulverform. Det finns frukter och grönsaker som jag aldrig sett tidigare och fortfarande inte vet hur de används.
Här nedanför finns ostar i mängder...De mörka som hänger är den rökta sortens ost som är så vanliga att steka eller grilla. Det är jättegott!

Vitlök i alla tänkbara former, hel, i klyftor, hackad, mosad till puré eller torkad i flisor.
Här nedanför är det tobak i de stora rullarna.

Nästan allt man behöver kan köpas i saluhallen här i Belo Horizonte. Förutom allt tänkbart som kan ätas så finns bl.a möbler, hattar,husgeråd, korgar, städattiraljer, sprit, snacks, kosttillskott, prydnadsföremål, förpackningar, väskor, smycken, instrument, växter, hälsokost, fåglar, hundar och katter som du kan ha som sällskapsdjur. Du kan klippa håret, få manikyr, äta lunch eller bara ta en öl i en bar.

35 kommentarer:

Bibban sa...

Ojojoj där skulle jag vilja strosa omkring..och bara välja och vraka. Är det dyrt att handla?
Kram

Anette sa...

Wow, vad häftigt! Vilka härliga bilder. Förstår att man kan gå där och njuta länge. Vilka mängder det var av allt.......tänker på de stackars ananasen på ICA som kanske är på sin höjd 5 st om de inte ligger i konservburkar förstås.
Det är något med det roligaste när man är på semester......att gå i mataffärer eller saluhallar! Har ju varit mycket i Italien och att se deras olivsektioner eller pasta det är jättespännande!
Tack för att jag fick följa med på shoppingturen. Kram Anette

annette sa...

Ninni!Tack för att jag fick följa med på den här turen i saluhallen, så underbar resa både i tid och rum med alla varor och människor, Dina bilder är så fantastiskt fina, skulle vara en dröm att få handla där, synintryck och dofter skulle väl sluta med att jag finge ta en taxi hem med allt jag handlat!
När jag varit på resor både utomlands och i Sverige så tar jag alltid en morgonpromenad på egen hand när andra sover, har då ibland hittat så fina ställen att handla på, speciellt roligt är det utomlands, minns från Larnaca där jag hittade köttmarknader och grönsaksmarknader som var underbara, var ju bara jag som var turist och ute då, och på mina morgonpromenader har jag då fått uppleva den inhemska befolkningens morgonturer för att handla, sitta och ta en kaffe och bara titta, gå runt i sakta mak och titta på alla spännade varor, se när kött styckas,känna dofter av nybakat bröd, se ett överflöd att spännande grönsaker, då njuter jag som mest av att vara på semester:)
Ha en underbar dag!

Kram //annette

Gunilla sa...

Helt otroligt vilka talande bilder.Vilka färger och former det finns på all frukt och grönt. Och vilken ordning och reda . Det ligger så fint var för sig.
Och vilket utbud av allt.
En riktig upplevelse att få följa dig på denna tur. Tack för det.

Ha en riktigt fin helg
och sköt om dig.

Gunilla

Love Your Homes sa...

Bom Día Querida,
jag blir alldeles lyrisk att få ta en tur på mercadon..blir sucen på en färsk suco när jag ser all skalad ananas. Maken skulle gärna ta en Brahma Chopp i baren.

Bjs,
Ingela

Mamma med kameran sa...

Härliga bilder. Det känns inte lika inspirerande att gå och fotografera (eller handla) på coop forum. I Norge lagar man bachalao (jag tror att man stavar det så i Norge) genom att blötlägga fisken och sedan koka den i många timmar med tomater, lök, potatis, paprika och chili. Otroligt gott och enkel bjudmat. Vi har alltid några förpackningar torkad klippfisk hemma.

Ninnie sa...

Så roligt att få se alla dessa fina bilder från saluhallen! Jag kan nästan känna hur det doftar därinne med, av frukt, grönsaker ost....Det är alltid roligt att se och känna dofter i sådana saluhallar. Både här hemma i Sverige (-tänker på Saluhallen i Göteborg-) och när man är utomlands. Jag ska åka till Chania, Kreta i sommar, och där finns en härlig saluhall som jag absolut ska besöka igen.

Livet på Citronodlingen sa...

Det verkar vara ett roligt ställe att bara gå omkring och insupa atmosfären på. Härliga bilder som vanligt!

Cecilia Artista sa...

Tack för att du tog med oss på en rundtur i saluhallen! Bilderna är såå fina och såå berättande! Kul att se att ni också har chirimoya i Brasilien. I Nerja finns det gott om chirimoyaodlingar men frukten exporteras inte pga att de är för mjuka och lätt förstörs. Men goda är de!

Jag älskar också att gå och insupa atmosfären i saluhallarna. I Málaga finns en stor mycket välsorterad marknad som de nu renoverar. Ska bli intressant att se om den är färdig till hösten när vi kommer ner igen. Men trots att den är jättestor så har den inte alls det breda utbud som du visar. Inte heller försäljning av något annat än mat.

Mimo sa...

En sådan stämning, sådana färger, sådana dofter (kan tänkas).
Brasilianska frukter lär vara alldeles speciellt goda!

Ninni sa...

Om prisnivån: Det är inte dyrare att handla på Mercado Central än i fruktaffärer eller snabbköp runt omkring där jag bor. All inhemsk frukt och grönsaker är mycket billigare än i Sverige. Men det importerade blir genast mycket dyrare.
Det finns säkert affärer som har mycket lägre priser som inte jag känner till. I närheten av favelorna t.ex.
Sen hör det nog till att man ska pruta på många av varorna.Men det är jag dålig på:)
Husdjursavdelningen undviker jag att gå till numera. Den är bara deprimerande att se. Jag försökte ta några bilder därifrån en dag men det gillade inte butiksinnehavarna av förståeliga skäl...För de stackars djuren i sina trånga burar har inget bra liv.

Susanne sa...

Visst är det guayaba på den första bilden? Doften av den frukten är helt underbar.

Mycket vackra foton från marknaden och som får mig att längta till den tropiska delen av världen!

Susanne sa...

Nähä, nu ser jag ju vad du skriver och vad det står på skylten i fotot. Det är ju inte alls guayaba utan maracuyá. Fast den är också god.

Chesney sa...

What fabulous pictures! Now you have made me hungry!

AnnaVallance sa...

My favourite thing in the summer is going to the Farmers Market.

Desiree sa...

Vilken otroligt härlig och vacker marknad eller saluhall! Wow, vad jag skulle önska att det fanns en sådan här i Alabama. Vilken fantastisk ostdisk! Sådant förstår sig amrisarna inte alls på. Mums vad mycket gott det fanns att handla.

Micke Bergling sa...

Oj vad jag blev hungrig.. otroligt vad man kan bli sugen på att stoppa något i sig genom att titta på mat foton! du har fångat de på ett bra sätt, det gillar jag.... tack för det. På din fråga svara jag att det börjar komma lite inspiration nu! -så snart tar jag fram min kamera... Ha de gott

Anjas Hill sa...

Tänk att saluhallar är sig "lika" världen över! Vilken tur att jag har nyligen ätit middag...;))!/Anja

Photos by Storm sa...

Vilken fantastisk marknad. Och så många grönsaker jag inte känner igen. Bra att du inte går till husdjuren, så hemskt. Är det vanligt med hundar som husdjur? Ha det bar/Kram

Olga T sa...

Vilka bilder du bjuder på!! Härliga!
Mycket tilltalande motiv och blommorna fastnade jag lite extra för.

Veronica sa...

Wow, så ljuvligt att få strosa omkring och känna alla dofter. Jag skulle känna mig som en drottning där. Väldigt fina bilder, det riktigt vattnas kring munnen. En sådan saluhall skulle jag inte tacka nej till ( kock som jag är och älskar mat )men här i norrland är det väl sista platsen som en saluhall skulle öppnas =)
Tack för titten!!!

Pumita sa...

UNDERBARA bilder! Jag har sagt det många gånger förr men kan inte låta bli... lyckodig som får uppleva allt det där till vardags. Jag är såå avis! Och superglad förstås för att du delar med dig! Ha en fin helg! :)

Anonym sa...

Cara Ninni,

Vilket underbart reportage. Spannande, fargstarkt, laskande, aptitretande. Det ar bara sa roligt att fa resa med Din kamera. Du skammer bort oss. Det ligger mkt arbete bakom. For oss som bor i latinskt land, ar det kul att jamfora lokalt odlade produkter. Manga kanner jag igen har. Den rokta osten, salamen... Aven har ar lokalt odlade produkter - allt efter sasong - klart prisvarda. Importerat undviker vi. Du far garna beratta mer om det Bras. koket med kamerans hjalp. Nar kommer boken????? Njut av den Sverigesvala temperaturen och trevlig helg! Bacione, Ingrid

Camilla Alvén sa...

Åh, tänk om man kunde knäppa med fingrarna och hamna där man ville, då skulle jag knäppa och önska att jag var hos dig. Att gå till saluhallen och handla verkar vara en härlig sysselsättning, så gott allt ser ut.
Ha en härlig helg
Kram

Karins fotoblogg sa...

Ja, det är verkligen kul att du delar med dig av din vardag Ninni! Härliga bilder du visar här!
Kram!

Susanne sa...

Men du vilka fantastiska bilder!!!
Dom där bruna rötterna... Är det det som finns med när man beställer Carne de sol, den där Brasilianska kötträtten??? (Tror att den hette så..)
Och dom där gröna bulliga frukterna... Är det dom som smakar apa? Vi var ju på besök hos en gammal dam, i hennes fruktträdgård och fick prova på olika frukter. Största minnet för mig och barnen var när vi fick smaka en solmogen Carambole! WOW!! Här hemma smakar dom absolut ingenting men där var det som en dröm. Fantastiskt goda!!!
Tack för en underbar skildring av saluhallen=)

Anonym sa...

Jag sitter på jobbet, klockan är snart 17.00 och jag blir hungrig, jag!
Vilken sorts pengar har ni i Brasilien?
Trevlig helg önskar syrran Gunilla

Ninni sa...

1 Real är idag 3,60 SEK.

Ulrica sa...

Oj, är det möjligt att gå här utan att handla något. Jag klarar inte av det ens i Hötorgshallen:)

bildburken sa...

Härliga bilder, man riktigt känner att man är där.

Anna tassar in.. sa...

Men Ninni..himmel här höll jag på att missa det här sagolika inlägget..jag svimmar...det blir för mycket nästan..men hallå...vad gör du med mig nu då....suck..jaaaaa så underbart.

Frukost på balkongen...mums..

Marianne sa...

Där hade du sådana där Custard apples som jag hade i höstas (tror jag). Andra raden ovanifrån, längst till höger. Fast det kanske du redan visste.

Härligt med så mycket fina frukter och grönsaker. Här är det lite si och så med kvaliteten.

Kramar!

Lusthuset sa...

Oj Ninni vilken fatastisk bildkavalkad du bjuder på. Det skulle verkligen vara en upplevelse att var där. Jag sitter här och tittar och läser dina inlägg...och det är så fantastisk vad mycket fint och annorlunda (med svenska ögon) som du har omkring dig. Jag måste skärpa till mig och titta in oftare, men just nu drar trädgården i en så man vill knappt gå in....men läsa din blogg och titta på dina bilder får jag bara inte missa. Tack för rundturen. Kram!

Maria Berg sa...

Det är så härligt att gå på sådan här marknader när man är utomlands, tack för att du tog oss runt.
Fick se lite, lite när vi var i Tunisien förra veckan. Det blev i alla fall haj och mullbär.

kassanvan använde dom mycket i Indien och kanel plockade jag själv när jag var i Indonesien. Jag får sådan "flash baks" så det står härligt till, tack igen.

/MB

andré sa...

Haha, finns det något bättre än välfyllda marknader?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...